Κάθε χρόνο οι Διακοπές στις Κυκλάδες για τους περισσότερους από εμάς είναι must. Αν βρίσκεστε σε Μύκονο, Τήνο, Νάξο ή Σύρο, κάντε λίγο χώρο στις αποσκευές σας για μερικά από αυτά τα πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα!
Μύκονος
Φημίζεται για τα αρωματικά χωριάτικα λουκάνικα. Μπορείτε να ψωνίσετε αρκετά και έπειτα να τα βάλετε στην κατάψυξη όπου θα συντηρηθούν για αρκετό καιρό. Ακόμη, μη φύγετε από το νησί αν δεν προμηθευτείτε τις γνωστές μυκονιάτικες λούζες. Όσον αφορά τα τυριά, κάντε χώρο για ξινότυρα, τυροβολιές αλλά και κοπανιστή.
Τήνος
Στην Τήνο μη χάσετε: αγκινάρες στο λαδόξιδο, λιαστή ντομάτα, κάππαρη και λούζα!
Σύρος
Λουκούμια
Μόλις φτάσετε στο λιμάνι θα δείτε αρκετές επιγραφές καταστημάτων για τα περίφημα συριανά λουκούμια που είναι το κατεξοχήν “φίλεμα” του νησιού. Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις όπως μαστίχα, περγαμόντο, βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλλα και καρύδα, όμως το κλασικό παραδοσιακό λουκουμάκι έχει γεύση τριαντάφυλλο και γέμιση ολόκληρα αμύγδαλα.
Συριανή Χαλβαδόπιτα
Ένα στρογγυλό και πρωτότυπο γλυκό, φτιαγμένο με πολύ απλά υλικά: Ζάχαρη, ολόκληρα αμύγδαλα, ντόπιο μέλι, βανίλια, γλυκόζη, μαρέγκα. Είναι το απαραίτητο σνακ τόσο για την παραλία όσο και για το καράβι της επιστροφής!
Συριανό Λουκάνικο
Τα συριανά Λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο μάραθο.
Λούζα
Ένας παραδοσιακός κυκλαδίτικος χοιρινός μεζές που στη Σύρο φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και κρεμιέται για να στεγνώσει στον αέρα. Αξίζει να την προμηθευτείτε για να φτιάξετε στο σπίτι σας μια τρομερή ομελέτα ή να την απολαύσετε σκέτη!
Τυρί Σαν Μιχάλη
Το Τυρί Σαν Μιχάλη είναι ένα προϊόν από το ομώνυμο χωριό της Σύρου και κατέχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από το 1996. Ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Πρόκειται για ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα που θα βρείτε ως συστατικό τόσο σε σαλάτες όσο και σε ορεκτικά, στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού.
Νωπή Φρέσκια Μυζήθρα
Λευκό τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο ντόπιο γάλα και τα υπολείμματα τυρογάλακτος.
Κάππαρη
Φύεται στα απόκρημνα βράχια του νησιού. Η κάπαρη της Σύρου διαθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή που όσοι αγαπούν την κάππαρη θα τη λατρέψουν.
Νάξος
Στον κόσμο των τυριών
Πρόκειται για ένα νησί με πλούτο γεύσεων που πρωταγωνιστές στην γαστρονομική της ταυτότητα είναι η γραβιέρα Νάξου και το Αρσενικό Νάξου.
Νάξος: Οικογενειακές ταβέρνες για παραδοσιακό φαγητό
Γι’ αυτό κρατήστε χώρο για πολλά τυριά από τα γνωστά τυροκομεία του νησιού όπως ο Μπαμπούνης, ο Κουφόπουλος, ο Συνεταιρισμός, ο Πιτταράς, αλλά και αρσενικά, παλαιωμένες γραβιέρες, θηλυκοτύρια, ξινοτύρια από βοσκούς και μικρούς παραγωγούς της ορεινής Νάξου που πωλούνται σε παντοπωλεία του νησιού.
Ζαμπόνι
Το αγαπημένο τοπικό αλλαντικό που θα βρείτε σε κάποια κρεοπωλεία του νησιού.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Back in Athens: Ένας οδηγός για σινεμά, φαγητό και καφέ στην Αθήνα