Ούζο, ρακή, μαστίχα, τσίπουρο, κρασί, λικέρ είναι τα πιο δημοφιλή ποτά και αποστάγματα της χώρας. Πλέον, πολλοί Έλληνες όμως, στράφηκαν από το μεράκι τους και την αγάπη τους για την δημιουργία, στις μικροζυθοποιίες και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Από την Εύβοια μέχρι την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Τήνο, τη Χίο, την Κέρκυρα, οι νησιώτικες ελληνικές μπύρες μικροζυθοποιίας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και πληθύνονται, δημιουργώντας μικρά γευστικά θαύματα.
Ας δούμε μερικές ξεχωριστές ελληνικές μπύρες που αξίζει να αναζητήσετε στις καλοκαιρινές σας Διακοπές:
Νήσος | Τήνος
Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων δημιουργήθηκε στην Τήνο το 2012 από την Μάγια Τσόκλη και τον Αλέξανδρο Κουρή και σήμερα είναι μια καταξιωμένη ελληνική μικροζυθοποιία που έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Η Νήσος διανέμεται πανελλαδικά και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματά της είναι η βράβευσή της με το ασημένιο European Beer Star ως μια από τις καλύτερες pilsner του κόσμου.
56 Isles | Πάρος
Η «Μικροζυθοποιία Πάρου» ιδρύθηκε στο νησί της Πάρου το 2014 και το 2016 η πρώτη μπύρα κυκλοφόρησε. Το όνομα “56isles” προέρχεται από τα 56 μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων. Θα δοκιμάσετε την Pilsner, την Aegean Wit, τη Session IPA και την Lager.
Ο γαστρονομικός χάρτης της Πάρου: Όσες γεύσεις δεν πρέπει να χάσετε
Mikonu Blonde Saison | Μύκονος
Η Μικροζυθοποιία Μυκόνου ιδρύθηκε το 2016 αλλά άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2017. Την υπογραφή της φέρουν ιδιαίτερες και άκρως πρωτότυπες μπύρες που θα σας εντυπωσιάσουν. Υπάρχει μια σταθερή σειρά, ενώ παράλληλα γίνονται και μικρές ετήσιες παραγωγές που διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό.
Septem | Εύβοια
Η Septem γεννήθηκε στην Εύβοια, με όραμα των δημιουργών της να αποτελεί η παραγωγή μη παστεριωμένης μπύρας που καταναλώνεται φρέσκια, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα αρώματα και τη γνήσια γεύση του λυκίσκου. Μετά από τη ραγδαία ανάπτυξή της, η Septem, μια από τις μπύρες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Septem Quaranta Giorni New England με εντυπωσιακά αρώματα ροδάκινου και μάνγκο.
Volkan | Σαντορίνη
H Vοlkan είναι μια ελληνική μπύρα βασισμένη στο μέλι Σαντορίνης και το κίτρο Νάξου. Παράγεται από το 2012 στη Σαντορίνη και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της είναι το νερό. Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το αυθεντικό νερό της Σαντορίνης, χρησιμοποίησαν βασάλτη προερχόμενο από την έκρηξη του 1600 π.Χ. -ένα υλικό πλούσιο σε φυσικά μέταλλα- και δημιούργησαν ένα φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας που δημιουργήθηκε ειδικά για τη VOLKAN.
Fonias | Σαμοθράκη
Έμπνευση του ονόματος της μπύρας είναι ο ομώνυμος καταρράκτης του νησιού της Σαμοθράκης.
Φρέσκια Μπίρα Χίου | Χίος
Όπως έχουν πει και οι δημιουργοί της, “δεν θα μπορούσε ένα νησί με τόσα τοπικά προϊόντα, να μην έχει την δική του μπύρα”. Έτσι λοιπόν, το 2011 ξεκίνησε το ταξίδι της Φρέσκιας μπύρας Χίου. Άρα, από την Χίο μπορείτε να δοκιμάσετε την φρέσκια μπύρα Χίου (ξανθιά), την Smoked Robust Porter (μαύρη), την καπνιστή, την μπύρα με μαστίχα και την India Pale Ale.
Corfu Beer | Κέρκυρα
Όλες οι μπύρες της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας είναι φρέσκιες, δεν έχουν υποστεί παστερίωση, σταθεροποίηση και σε ένα μεγάλο μέρος τους είναι αφιλτράριστες. Αυτή είναι η σημαντική διαφορά που έχουν με τις βιομηχανικές μπύρες. Η Corfu Beer έχει το πλεονέκτημα να κρατά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως οι πρωτεΐνες από τα δημητριακά, τα αντιοξειδωτικά από τον λυκίσκο και το σύμπλεγμα βιταμινών Β που περιέχει η μαγιά.
Kefalonian Beer | Κεφαλονιά
Η πρώτη μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς και Ιθάκης εμφιαλώνει τη Kefalonia Beer η οποία παράγεται από αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες (εκτός από λυκίσκο) και το ιδιαίτερο νερό της Κεφαλονιάς, ενώ δεν πραγματοποιείται καμία θερμική επεξεργασία. Το νησί της Κεφαλονιάς υπογράφει μια Premium Lager, απαστερίωτη με ελαφριά πικράδα απαλό άρωμα κίτρου και μέτριο σώμα, και μια Red Ale,κόκκινη Ale απαστερίωτη με βαθύ κόκκινο χρώμα, μέτριο σώμα, αρωματική από τρεις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκων, με ελαφριά επίγευση καραμέλας.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Αυτά είναι τα must για Διακοπές στην Αστυπάλαια