Έχοντας την θέληση να ανακαλύψουμε ένα ένα τα διαμαντάκια της Θράκης, το γραφικό Πόρτο Λάγος ήταν μία από τις στάσεις μας. Γεωγραφικά το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, στο σημείο όπου η λίμνη Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος.
Info:
- απόσταση από Ξάνθη: 25 χλμ/ 24 λεπτά με το αυτοκίνητο
- απόσταση από Κομοτηνή: 30 χλμ/ μισή ώρα με το αυτοκίνητο
- απόσταση από Καβάλα: 72 χλμ/ 50 λεπτά με το αυτοκίνητο
Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος
Αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις στην περιοχή είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται πάνω από το νερό. Εκεί υπάρχει parking όπου θα αφήσετε το αυτοκίνητο και πρώτα μπορείτε να ξεκινήσετε περπατώντας πάνω στην πλατφόρμα που οδηγεί στο μοναστήρι. Φυσικά, αυτό που αξίζει να κάνετε σε ένα τέτοιο μέρος είναι να περπατήσετε με την φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, κοντά στο σημείο, όπου θα δείτε διάφορα σπάνια είδη πουλιών.
Πίσω από τη μονή Αγίου Νικολάου θα δείτε το άλλο μικρότερο παρεκκλήσι όπου βρίσκεται αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας. Τα μοναστικά αυτά κτίσματα, που αποτελούν Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Το φυσικό περιβάλλον
Ένα δαιδαλώδες υγροτοπικό σύμπλεγμα που χωρίζει το Θρακικό πέλαγος και τη λίμνη Βιστωνίδα και που εκτός από την μεγάλη οικολογική του αξία διακρίνεται και από πολλά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Το Πόρτο Λάγος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ορνιθοπανίδα, αφού έχουν παρατηρηθεί περίπου 260 είδη πουλιών.
Λόγω αυτού του φυσικού πλούτου που πρέπει να προστατευτεί, η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.
Ο οικισμός του Πόρτο Λάγος
Μετά από 2 λεπτά οδήγησης θα βρίσκεστε στον οικισμό του Πόρτο Λάγος. Οι ντόπιοι εκεί ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την παραγωγή αλατιού και τον τουρισμό. Στις γραφικές ταβέρνες του χωριού θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψάρια και ειδικότερα το λικουρίνο (ψάρι της περιοχής).
Στάση στον παραδοσιακό οικισμό Σαρακατσαναίων
Κατά τη διαδρομή σας προς το Πόρτο Λάγος θα δείτε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό. Μπορεί αρχικά να σας φανεί κλειστό από την μπροστινή είσοδο αλλά δοκιμάστε να περπατήσετε από τη πίσω πλευρά και να βρείτε την ανοικτή πύλη, ώστε να τα δείτε από κοντά.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Οι υδροβιότοποι της Ελλάδας: Πώς θα τους προστατεύσουμε