ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Γιατί το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;

Το Πάσχα στην Κέρκυρα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Εκεί, η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων δημιουργεί μια ιδιαίτερη εμπειρία, που έστω και μια φορά πρέπει να βιώσετε.

Οι εορτασμοί ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, όπου πραγματοποιείται η Λιτάνευση των Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Εκείνη την ημέρα, η Κέρκυρα γιορτάζει το Θαύμα του Αγίου που απάλλαξε το νησί από την πανώλη. Στη λιτανεία συμμετέχουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας.

Πηγή: Pixabay

Hint: Η αρρώστια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία. Tα Χριστούγεννα του ίδιου έτους εντοπίστηκαν 4 κρούσματα στο νησί, τα οποία πολλαπλασιάζονταν μέρα με τη μέρα. Παρά τα αυστηρά μέτρα των υγειονομικών αρχών, δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Κερκυραίοι προσευχήθηκαν στον Άγιο και λίγο καιρό πριν τις ημέρες του Πάσχα, πολλοί ασθενείς είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους ευλογεί και να τους θεραπεύει.

Σιγά σιγά, τα κρούσματα ελαττώθηκαν μέχρι που εξαλείφθηκαν οριστικά την ημέρα των Βαΐων του 1630.


Γνωρίστε τα τοπικά προϊόντα της πανέμορφης Κέρκυρας


Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεχωριστό

Μεγάλη Δευτέρα

Τη Μ. Δευτέρα οι νοικοκυρές της Κέρκυρας ξεκινούν την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών τις «φογάτσες» και τις «κολομπίνες». Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας πραγματοποιείται συναυλία της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος».

Πάσχα στην Κέρκυρα
Πηγή: Shutterstock

Μεγάλη Τρίτη

Τη Μ. Τρίτη ψάλλεται στις εκκλησίες αλλά και υπαίθρια από χορωδίες του νησιού, το «τροπάριο της Κασσιανής». Το βράδυ, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων διοργανώνει κάθε χρόνο στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων Μουσική Ποιητική Βραδιά.

Μεγάλη Τετάρτη

Μετά το πέρας του Ευχελαίου στις εκκλησίες, πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών από τη Δημοτική Χορωδία.

Πηγή: Unsplash

Μεγάλη Πέμπτη

Τη Μ. Πέμπτη στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό «Duomo», γίνεται αναπαράσταση της νίψεως των ποδιών των Αποστόλων από τον Ιησού, όπου σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των 12 μαθητών του.  Παράλληλα, αναβιώνει και το έθιμο των «δώδεκα κεριών» όπου καθώς τα δώδεκα Ευαγγέλια διαβάζονται, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα. Υπάρχουν 12 κεριά αναμμένα και κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο σβήνουν και ένα κερί.


Η τέχνη της Κερκυραϊκής κουζίνας | Όσα πρέπει να δοκιμάσετε στο νησί


Μεγάλη Παρασκευή: Το Πάσχα στην Κέρκυρα με 33 Επιταφίους

Τη Μ. Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά των επιταφίων στα καντούνια και τις πλατείες της πόλης και διαρκεί μέχρι τις 10 το βράδυ όπου θα ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου της Μητροπόλεως. Οι επιτάφιοι είναι 33, όσα και τα χρόνια του Χριστού.

Πάσχα στην Κέρκυρα
Τα γραφικά καντούνια της Κέρκυρας. | Πηγή: Unsplash

Μεγάλο Σάββατο

Από τις 6 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων αναβιώνει το έθιμο του σεισμού, που σύμφωνα με την Αγία Γραφή ακολούθησε μετά την Ανάσταση.

Έπειτα, στις 11 γίνεται η πρώτη ανάσταση στο Λιστόν, με το περίφημο σπάσιμο των μπότηδων. Οι μπότηδες (πήλινα κανάτια) ρίχνονται για να εξοστρακίσουν την κακή ενέργεια και να υποδηλώσουν την Ανάσταση!

Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και που έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού. Οι Βενετοί τότε καθολικοί έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι Κερκυραίοι, υιοθέτησαν το έθιμο και το μετέφεραν χρονικά στο Πάσχα, που οι Ενετοί τους επέτρεπαν να γιορτάσουν μόνο το μεσημέρι.


2+1 ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες κοντά στην Αθήνα


Ακόμη, το έθιμο της Μαστέλας διαδραματίζεται στην περιοχή της Πίνιας, στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα βαρέλι γεμάτο νερό και στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες και καλούν περαστικούς να ρίξουν κέρματα κάνοντας μια ευχή. Την ώρα της Πρώτης Ανάστασης, κάποιος πέφτει μέσα και μαζεύει τα νομίσματα.

Τέλος, στις 10 το βράδυ γίνεται η υποδοχή του Αγίου Φωτός και η Ανάσταση γιορτάζεται με χιλιάδες πυροτεχνήματα, στην Άνω Πλατεία, τα μεσάνυχτα.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως νωρίς το πρωί, ενώ επικρατεί και ακόμη μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι Κερκυραίοι κολλάνε τα τσόφλια από τα κόκκινα αυγά στις πόρτες ή τα πετούν στους κήπους για να είναι ευλογημένη η σοδειά.

Δείτε επίσης:

Έτοιμοι για ελαιοτουρισμό στην Πελοπόννησο;


Διακοπές: Οι καλύτεροι προορισμοί για τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ