ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Ελληνικά τυριά και κρασί: Μια σχέση αγάπης

Τα ελληνικά τυριά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την γαστρονομική μας παράδοση. Ο ιδανικός τους συνδυασμός είναι ένα ποτήρι κρασί, αρκεί να είναι η κατάλληλη ποικιλία για να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και των δύο.

Κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι ένα σκληρό, αλμυρό και ελαφρά πικάντικο τυρί που παράγεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο. Παραδοσιακά, κεφαλοτύρι παράγεται από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Κρήτη, τη Νάξο και άλλες περιοχές. Τα κρασιά που το συνοδεύουν καλύτερα ωμό είναι ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο ή το Αγιωργίτικο. Αν επιλέξετε το κεφαλοτύρι ως σαγανάκι, για να ισορροπηθεί η λιπαρότητά του, η καλύτερη επιλογή είναι το Βιδιανό. Το Βιδιανό είναι ένα κρασί με μέτριο σώμα, αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου.


Ο Γιώργος Καραμήτρος και το οινοποιείο Monsieur Nicolas


Γραβιέρα

Η γραβιέρα πήρε το όνομά της από το gruyère, το ελβετικό τυρί που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη. Όμως η γραβιέρα έχει διαφορετική γεύση και σύσταση, αφού φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό. Στην Ελλάδα οι γραβιέρες προστατευμένης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) είναι τρεις: Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου. Η μεγάλη διαφορά της γραβιέρας Νάξου από τις υπόλοιπες είναι ότι παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Εκτός από τις ΠΟΠ, βέβαια, αξιόλογες γραβιέρες φτιάχνονται σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος και η Αμφιλοχία.

Ανάλογα με τον καιρό ωρίμανσής της, μπορεί να είναι είτε με πιο βουτυράτη υφή είτε σκληρή. Οι πιο αλμυρές ποικιλίες ανήκουν στην οικογένεια της Κεφαλογραβιέρας. Όσον αφορά το πάντρεμα του τυριού με κρασί, αν επιλέξετε κάποια παλαιωμένη γραβιέρα τότε το κόκκινο είναι μονόδρομος, ενώ μια απλή γραβιέρα ταιριάζει με μη παλαιωμένα κρασιά.

unsplash

Κοπανιστή

Η κοπανιστή είναι ένα τυρί με υφή αλοιφής, άσπρου και ελαφρού ροζ χρώματος που παράγεται τόσο από πρόβειο γάλα, όσο και από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο, αλλά και αγελαδινό. Έχει έντονη πιπεράτη γεύση και η πιο περίφημη κοπανιστή είναι αυτή της Μυκόνου. Ένα γλυκό κρασί είναι απαραίτητο για τη συντροφεύσει και να ισορροπήσει με, όπως το Samos Vin Doux.


Samos Grand Cru: Γνωρίστε το κρασί που ξεχώρισαν οι wine lovers στην Πάτρα


Φέτα

Το πιο διάσημο ελληνικό έδεσμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη φέτα που έχουμε μάθει να μας συνοδεύει στα περισσότερα οικογενειακά τραπέζια. Πλέον τη συναντάμε σε χιλιάδες αλμυρές και γλυκές συνταγές, μέχρι ακόμη και ως υλικό σε cocktail. Φτιάχνεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα (όπου το γάλα της αίγας δεν ξεπερνά το 30%). Για να απολαύσετε το απόλυτο της αυθεντικής της γεύσης αρκεί να τη συνοδεύσετε με ελαιόλαδο και ρίγανη. Το κρασί που της ταιριάζει είναι ένα Μοσχοφίλερο, με ελαφρύ σώμα και οξύτητες λεμονιού.

Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι ένα ημίσκληρο καπνιστό ΠΟΠ τυρί που προέρχεται από το ομώνυμο Μέτσοβο. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών και παράγεται όλο το χρόνο. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται κυρίως αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Ο απόλυτος συνδυασμός είναι με ένα επίσης βόρειο κρασί, το ερυθρό Βλάχικο με μέτριο σώμα και άρωμα.

Δείτε επίσης:

Νεμέα: Η ελληνική Τοσκάνη περιμένει τους οινόφιλους


Τα local products της Φλώρινας που θα πάρουμε μαζί μας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ