Με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, αξίζει να ρίξουμε φως σε σελίδες της ελληνικής ιστορίας που έχουν ξεχαστεί. Βέβαια, το σαμιώτικο κρασί έχει τις ρίζες του πολύ πιο πίσω, δηλαδή στην μυθολογία. Οι Αμαζόνες περιφρονούσαν τον θεό Διόνυσο και κατέφυγαν στη Σάμο. Τότε, ο θεός του κρασιού ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να τις νικήσει και αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του νησιού το κλήμα που ήταν κατάλληλο για το «μοσχάτο σταφύλι». Το σταφύλι με τις μικρές ρόγες που τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν σε ορεινές πλαγιές και πώς να φτιάχνουν το σπουδαίο σαμιώτικο κρασί.
Έπειτα, καταγραφές στα ομηρικά έπη, στις πηγές του Ιπποκράτη, του Γαληνού έως και την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα έχουν υμνήσει το σαμιώτικο κρασί. Κατά τη Βυζαντινή εποχή καταγράφονται επίσης αναφορές. Αυτές προέρχονται από τις περιγραφές του ταξιδιώτη κληρικού Βίλλιμπαλντ που επισκέπτεται στη Σάμο το 741 μ.χ. κατά το ταξίδι του προς Ιερουσαλήμ.
Το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης. Τον 19ο αιώνα η Καθολική Εκκλησία παραχώρησε στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό καθολικής αποστολής.
Φτάνοντας στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης που ξεκίνησε τυπικά στο νησί στις 8 Μαϊου 1821, η Σάμος κατάφερε να οργανώσει δυνατό στόλο. Ο στόλος ήταν ιδιαίτερα δυνατός αφού απέκρουσε τις απόπειρες των τουρκικών δυνάμεων να την υποτάξουν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι σαμιώτες προσέφεραν πολλά στην επανάσταση. Όχι μόνο σε έμψυχο υλικό όσο και σημαντικές ποσότητες του κρασιού τους, προκειμένου να εμψυχώσουν και να ενδυναμώσουν τους πολεμιστές που μάχονταν στα υπόλοιπα εδάφη.
Δείτε επίσης:
Wine Lovers: Τα πιάτα για να συνοδεύσετε ένα Αγιωργίτικο