ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Γιορτινό τραπέζι: 3 κλασικά πιάτα που θα το απογειώσουν

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα οικογενειακά τραπέζια, τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα πιάτα εκείνες τις μέρες είναι κάπως «γιορτινά» και συνοδεύονται από ευχάριστη μουσική, καλό κρασί και φυσικά την παρέα ή την οικογένειά μας.


Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Πελοπόννησο για διακοπές αυτές τις γιορτές


Ας δούμε μερικές νόστιμες συνταγές που συνηθίζονται στα γιορτινά τραπέζια και θα απογειώσουν την εμπειρία απόλαυσης αυτές τις ιδιαίτερες μέρες.

 

Βελουτέ σούπα

Ένα πεντανόστιμο πιάτο, που δέχεται διάφορες παραλλαγές και πάντα εντυπωσιάζει. Μια βελουτέ σούπα μπορεί να σταθεί ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο και είναι ιδανική επιλογή αν στο τραπέζι  βρίσκονται χορτοφάγοι ή vegan φίλοι. Σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του βουτύρου που θα επιλέξετε τόσο για την ύφη όσο και για το άρωμα της σούπας.

βελουτέ σούπα
Πηγή: Pexels

Ανάμεσα στις πιο «γιορτινές» ιδέες για βελουτέ σούπα φλερτάρουν η κολοκυθόσουπα και η σούπα κάστανο. Στην κολοκυθόσουπα, ενδεικτικά μπορείτε να προσθέσετε κολοκύθα, κρεμμύδι, γιαούρτι, βούτυρο, μοσχοκάρυδο, φρέσκο τυρί κρέμα ή λίγη κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι. Φυσικά, μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας διάφορα υλικά της προτίμησής σας όπως πράσο, καρότο και πατάτα.

 

Χοιρινό με δαμάσκηνα

Πηγή: Unsplash

Το χοιρινό με δαμάσκηνα αποτελεί μια must επιλογή για το γιορτινό τραπέζι και είναι ένα πιάτο που προτιμούν σχεδόν όλοι οι κρεατοφάγοι. Επιλέξτε ένα καλό κομμάτι κρέατος, χωρίς κόκαλο και προσθέστε κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές της προτίμησής σας (μπορείτε να συνδυάσετε όλα τα χρώματα – θα απογειώσει τη γεύση), ελαιόλαδο, μέλι, γαρίφαλο, μπαχάρι, χυμό πορτοκαλιού, κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο) και φυσικά τα δαμάσκηνα.

Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε με πατάτες ή γλυκοπατάτες, τις οποίες θα σιγοψήσετε στο φούρνο με ελαιόλαδο.

 

Ρολό κοτόπουλο με πατάτες baby

Πηγή: Pexels

Μια κλασική γιορτινή συνταγή.  Μαρινάρετε το ρολό με λευκό κρασί, ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι, σκόρδο, λεμόνι αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Για τη γέμισή του μπορείτε να επιλέξετε διάφορα υλικά ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Πιπεριές, γραβιέρα, μπέικον, αποξηραμένα φρούτα. Tip: Εξαιρετική και ιδιαίτερη επιλογή αποτελούν και τα κάστανα. Συνοδεύστε το ρολό κοτόπουλο με πατάτες baby.

 

Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Foodie Alert: Το πλατό με τα ελληνικά προϊόντα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ