ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 10'
Μια γεύση από πηλιορείτικη γαστρονομία: Οι συνταγές που θα συναντήσουμε στο Πήλιο

Ο γαστρονομικός πλούτος του Πηλίου δεν μπορεί να αποτυπωθεί ούτε σε μια λίστα, ούτε καν σε ένα βιβλίο. Είναι τεράστιος και διαφέρει από χωριό σε χωριό, ενώ φυσικά πολλά γαστρονομικά μυστικά της περιοχής μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Για έναν απλό ταξιδιώτη, ωστόσο, όλα όσα μπορούμε να γευτούμε στα παραδοσιακά ουζερί ή ταβερνάκια είναι αρκετά να μας συνεπάρουν με την απλότητα της γεύσης τους.


Βόλος: Όσα θα δοκιμάσετε στα τσιπουράδικα & οι καλύτερες διευθύνσεις


Ποια είναι αυτά όμως;

Τα τσιτσίραβλα

Είναι νεαρά βλαστάρια, του αρσενικού φυτού ενός είδους άγριας αυτοφυούς φιστικιάς. Αφού μαζευτούν, τοποθετούνται στην άλμη. Θα τους συναντήσετε είτε σε σαλάτα, είτε σε ομελέτα και το βέβαιο είναι πως θα το λατρέψετε.

Σπεντζοφάι

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο που ταυτίζεται με το Πήλιο και το βέβαιο είναι πως θα δείτε στα περισσότερα τραπεζάκια γύρω σας. Όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο πολύ μπούκοβο και καυτερή πιπεριά πρέπει να έχει το πιάτο!


Διαμονή πολυτέλειας στο Πήλιο: Ξενοδοχεία & βίλες που θα σας προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση


Πηλιορείτικη στραπατσάδα

Στο τηγάνι οι χοντροκομμένες ντομάτες γίνονται ένα με τα αυγά και μαγειρεύονται μέχρι να αποκτήσουν κοινό σώμα. Σερβίρεται με φέτα και το μόνο που του λείπει είναι το ζεστό ψωμί.

Χορτόπιτα

Η πηλιορείτικη χορτόπιτα είναι γεμάτη φρεσκάδα και θα γίνει η αγαπημένη σας πίτα. Η γέμιση, φυσικά, διαφέρει ανάλογα με την εποχή και… την τύχη αυτού που ψάχνει να βρει τα χόρτα στο βουνό.

pita_diakopes
Πηγή: Unsplash

Πηλιορείτικο μπουμπάρι

Είναι από τα σημαντικότερα εδέσματα του Πηλίου, που είναι για τους πιο μερακλήδες. Ένα έντερο προβατίνας, γεμίζεται με ψιλοκομένη συκωταριά, μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι κ.α. Μαγειρεύεται στον φούρνο μαζί με πατάτες.

Πέραν αυτών των διάσημων πρεσβευτών της τοπικής κουζίνας, που θα βρείτε σε αρκετά τοπικά ταβερνάκια, μπορεί φυσικά να βρείτε και άλλους εμβληματικούς αντιπροσώπους της ντόπιας γαστρονομίας. Άλλα αγνά προϊόντα που έχουν την τιμητική τους και θα τα συναντήσετε σε διάφορες εκδοχές είναι τα μανιτάρια, τα κάστανα, οι ελιές, το ντόπιο κρασί και φυσικά τα μήλα Ζαγοράς.

Δείτε επίσης: 

Τσίπουρο: Τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία για τους λάτρεις του ποτού


Διαμονή πολυτέλειας στο Πήλιο: Ξενοδοχεία & βίλες που θα σας προσφέρουν ευεξία και χαλάρωση


Ελένη Ψυχούλη: “Ιδανικές διακοπές είναι οι παρέες και τα γιορτινά τραπέζια πλάι στο κύμα”

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ