Οι περιοχές Νatura 2000 αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.
Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, αποτελούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.
Βάλια Κάλντα
Ή αλλιώς, ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων – Γρεβενών, στα 1400 μέτρα υψόμετρο, ανάμεσα στα βουνά Λύγκος, Μαυροβούνι και Αυγό. Η συνολική του έκταση φτάνει περίπου τα 69.000 στρέμματα, από τα οποία τα 35 χιλιάδες ανήκουν στη ζώνη προστατευόμενης χλωρίδας και πανίδας Natura 2000.
Αποτελεί τον πιο σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας για την καφέ αρκούδα και φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών και αρπακτικών, καθώς και μεγάλα θηλαστικά. Η κοιλάδα ενδείκνυται για υπέροχες διαδρομές ορεινής πεζοπορίας (trekking), καθώς μόνο έτσι μπορεί κάποιος πραγματικά να την εξερευνήσει.
Από τα αξιοσημείωτα φυσικά τοπία της Πίνδου είναι οι δυο όμορφες μικρές φυσικές λίμνες που βρίσκονται στα αλπικά λιβάδια της Φλέγγας. Οι δίδυμες λίμνες της Φλέγγας, σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρα, απέχουν η μια από την άλλη μόλις 100 μέτρα.
Δάσος της Στροφυλιάς
Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου υπάρχει το παραθαλάσσιο Δάσος της Στροφυλιάς. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από τα Μαύρα Βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, το έλος Λάμιας, τη λίμνη Προκοπίου, τη λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τα λουτρά Υρμίνης, τον αρχαιολογικό χώρο του τείχους Δυμαίων και τις παραλίες της Καλογριάς.
Το δάσος έχει συνολική έκταση 22.000 στρέμματα, καλύπτοντας μια δασική λωρίδα πλάτους περίπου 1250μ.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλλονήσου
Ένας πραγματικά πολύτιμο κομμάτι της φυσικής ζωής της Ευρώπης είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλλονήσου και σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην ήπειρο. Είναι ένας μοναδικός βιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σημεία που είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και να κολυμπήσετε ή να κάνετε πεζοπορίες. Ακόμη, για όσους ψάχνουν το κάτι παραπάνω, μην ξεχνάτε πως υπάρχει και το πρόγραμμα εθελοντισμού μέσω του οποίου μπορείτε να συμβάλετε στη προστασία του πάρκου.