Το να φτάσει κανείς στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής και μια σημαντική πρόκληση. Το βουνό είναι ο πρώτος χαρακτηρισμένος εθνικός δρυμός της χώρας από το 1938 και συντηρεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών και χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και λουλουδιών.
Το εκτεταμένο δίκτυο των μονοπατιών που διασχίζουν τον Όλυμπο και τα οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια δίνουν τη δυνατότητα στους περιπατητές, τους λάτρεις των πεζοποριών, τους αναρριχητές και τους ορειβάτες να γνωρίσουν από κοντά τον Όλυμπο. Όλα αυτά τα μονοπάτια σας περιμένουν ειδικά τώρα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να σας μυήσουν στο βουνό των Θεών. Άρα, εξοπλιστείτε με μπατόν, όρεξη για φωτογραφίες και μη χάσετε καμία εικόνα και εμπειρία που το σημαντικό αυτό βουνό, σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα.
Το ορμητήριο
Το Λιτόχωρο Πιερίας είναι μια κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου. Εκεί θα βρείτε πολλές τουριστικές υποδομές, να χαλαρώσετε στις γραφικές πλατείες και να απολαύσετε την τοπική κουζίνα. Στα σημεία ενδιαφέροντος στο Λιτόχωρο προσθέστε και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με πανοραμική θέα το Λιτόχωρο και την περιοχή.
Σημαντική είναι η θέση «Μύλοι» στην άκρη της κωμόπολης, την οποία μπορεί να επισκεφθείτε καθώς από εκεί ξεκινά το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, μήκους 9 χλμ., με υψομετρική διαφορά 740 μ. και καταλήγει στα Πριόνια στα 1.100 μ., ύστερα από 5 ώρες.
Η ανάβαση και μερικά από τα καταφύγια
Οι διαδρομές για να ανεβείτε στον Όλυμπο είναι πολλές. Αν επιθυμείτε να φτάσετε όσο το δυνατόν ψηλότερα με αυτοκίνητο, τότε η ιδανική διαδρομή είναι από τα Πριόνια. Εκεί θα αφήσετε το όχημά σας και θα κατευθυνθείτε προς το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός και μετέπειτα προς το οροπέδιο των Μουσών ( υψόμετρο 2.650 μ.). Το καταφύγιο αυτό είναι το πιο παλιό των ελληνικών βουνών και είναι ανοικτό από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο. Τα καταφύγια του Ολύμπου είναι πολλά και σχεδιάζοντας την πορεία σας στο βουνό, μπορείτε να βρείτε το ιδανικό.
Άλλο καταφύγιο είναι οι Βρυσοπούλες που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του βουνού και χρησιμοποιείται κυρίως τον χειμώνα, αφού εξυπηρετεί για πιο σύντομη χειμερινή ανάβαση στον Μύτικα.
Ένα ακόμη καταφύγιο είναι το Χρήστος Κάκκαλος, που βρίσκεται στο Οροπέδιο Μουσών και λειτουργεί από αρχές Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το ιδανικό σημείο ξεκούρασης αν επιλέξετε τη διαδρομή της Διασταύρωσης. Από εκεί για να φτάσετε στον Μύτικα θα χρειαστείτε 1 ώρα.
Κατάβαση στο φαράγγι του Ορλιά
Αν προτιμάτε να έρθετε σε επαφή με το υγρό στοιχείο και όχι να κατακτήσετε κάποια κορυφή, τότε μην παραλείψετε μετά το φαράγγι του Ενιπέα, αυτό του Ορλιά. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε νεροτσουλήθρα, εναέρια τροχαλία και καταρρίχηση. Ο καταρράκτης του Ορλιά σχηματίζει τη μεγαλύτερη φυσική πισίνα για βουτιές και γενικότερα πρόκειται για εύκολη δραστηριότητα αφού πολλοί διοργανωτές δέχονται και παιδιά.
Εξερεύνηση σε δύο τροχούς
Αν δεν θέλετε να περιηγηθείτε στον Όλυμπο με συμβατικά μέσα όπως… τα πόδια σας, τότε το ποδήλατο σας περιμένει. Φυσικά, πρόκειται για πρόκληση που θέλει φυσική κατάσταση και καλό χειρισμό από μεριάς του αναβάτη. Μπορείτε, λοιπόν, από τα μονοπάτια που είναι χαμηλά στους πρόποδες να κατευθυνθείτε από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια, με mountain bike.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Βόλος και Πήλιο: Μια κορυφαία ταξιδιωτική εμπειρία για τον Οκτώβριο
Προορισμοί μέχρι 2,5 ώρες από Αθήνα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου