Τα κάστρα κρύβουν τη δική τους γοητεία και κάθε ταξιδιώτης γοητεύεται από αυτά. Στην Πελοπόννησο θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε 3 από αυτά. Κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστά και κρύβει τη δική του γοητεία.
Η καστροπολιτεία του Μυστρά
Ο Μυστράς είναι βυζαντινή καστροπολιτεία, χτισμένη κοντά στην αρχαία Σπάρτη. Υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου κατά τον 14ο και 15ο αιώνα και σημείωσε σημαντική πολιτιστική άνθιση. Ο Μυστράς εξελίχθηκε σε μια σπουδαίο οχυρό και έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως.
Το κάστρο βρίσκεται σε απότομο ύψωμα που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, έξι χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης.
Κάστρο της Μονεμβασιάς
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα κάστρα στον κόσμο. Ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαυρικίου το 583, όταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τις επιδρομές των Αβάρων και των Σλάβων.
Η πολεοδομική οργάνωση του οικισμού ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους που επιτρέπει τη διαίρεση σε Ακρόπολη, Επάνω πόλη και Κάτω πόλη.
Μπαίνοντας στην πόλη από την “μόνη έμβαση” – εξού και το όνομα της πόλης – θα συναντήσετε το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος μάλιστα έγραψε για τον τόπο του: «Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη». Έπειτα, ανηφορίζοντας στα σοκάκια θα μαγεύεστε όλο και περισσότερο.
Το κάστρο της Μεθώνης
Ένα από τα πιο γνωστά κάστρα της Ελλάδας, το Κάστρο της Μεθώνης δεσπόζει επιβλητικό στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Χτίστηκε το 1209 από τους Ενετούς σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.
Από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους.
Η είσοδος για το κάστρο βρίσκεται στη μέση περίπου της βόρειας πλευράς και ο επισκέπτης διασχίζει μία πέτρινη γέφυρα από 14 τόξα. Θα σας εντυπωσιάσει κάθε γωνιά του κάστρου και γι’ αυτό αποτελεί τον κύριο λόγο που πρέπει να επισκεφθείτε την Μεθώνη.
Δείτε επίσης:
Οδοιπορικό στην ιστορική συνοικία “Μπαρμπούτα” στην Βέροια