Ακρωτήρι Λευκάτας: Τα άγρια λευκά βράχια από τα οποία πήρε την ονομασία της η Λευκάδα

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Ακρωτήρι Λευκάτας: Τα άγρια λευκά βράχια από τα οποία πήρε την ονομασία της η Λευκάδα

Το ακρωτήρι Λευκάτας βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα (το οποίο κατά την μυθολογία λέγεται ότι ίδρυσε ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα) και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.

Οι θρύλοι που αναφέρονται στο ακρωτήρι είναι πολλοί! Το μέρος συνδέθηκε και με τη Σαπφώ, αφού από αυτό το σημείο φέρεται να πήδησε για να απαλλάξει την ψυχή της από την οδύνη του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον Φάωνα. Γι’ αυτό το λόγο το σημείο ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς).

Κατά την αρχαιότητα συνηθιζόταν στα ακρωτήρια να υπάρχουν ναοί του θεού Απόλλωνα, που ήταν προστάτης των ναυτικών. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ναός του Απόλλωνα που υπήρχε στον Κάβο της Κυράς ιδρύθηκε από τον Λεύκο, τον σύντροφο του Οδυσσέα.

Οι ανθρωποθυσίες στα βράχια του Ακρωτηρίου

Πηγή: Shutterstock

Το 1.200 π.Χ., οι Φοίνικες πραγματοποιούσαν εξιλαστήριες ανθρωποθυσίες προκειμένου να ηρεμήσουν τις τρικυμίες και να μπορούν να πλεύσουν με ασφάλεια στις θάλασσες. Στα βράχια αυτά θυσιάστηκαν βασιλιάδες, ιερείς και αργότερα σκλάβοι και κατάδικοι. Υποστηρίζεται πως τους ελάχιστους επιζώντες, τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Έπειτα, λάμβαναν αμνηστία και είχαν το δικαίωμα να φύγουν και να ζήσουν κάπου αλλού.

Το ιερό του θεού Απόλλωνα

Το μέρος κατά την αρχαιότητα αποτελούσε χώρο λατρείας προς τον Απόλλωνα. Από το ιερό του Απόλλωνα που υπήρχε στο σημείο κατά την αρχαιότητα δεν έχει απομείνει κάτι στις μέρες μας. Στο σημείο του ιερού όμως, βρίσκεται ο φάρος. Η ύπαρξη του ιερού αυτού ανακαλύφθηκε με τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Wilhelm Dörpfeld. Ο Dörpfeld υποστήριζε ότι Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη και βάσει αυτού πραγματοποίησε έρευνες και ανασκαφές στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο Φάρος υπάρχει μέχρι σήμερα αλλά δεν είναι επισκέψιμος στο εσωτερικό του. Αξίζει όμως να βρεθείτε στο σημείο αυτό που συναντιούνται οι πανάρχαιοι θρύλοι για να θαυμάσετε το μεγαλείο του τοπίου.

Δείτε τα πάντα για τη Λευκάδα στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ