Μερικά μέρη στην Ελλάδα προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Προσφέρουν σπάνιες εμπειρίες ζωής, μακριά από τα τουριστικά “φώτα” και είναι βέβαιο πως σε όσους τις βιώνουν, μένουν αξέχαστες. Οι προορισμοί για οικοτουρισμό είναι πολλοί και αρκετοί από αυτούς είναι άγνωστοι, ωστόσο εδώ θα δούμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς.
Αυτοί είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για οικοτουρισμό που θα σας φέρουν σε επαφή με τη φύση
Φαράγγι της Σαμαριάς: 16 χιλιόμετρα άγριας φύσης
Η Κρήτη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνη της που κανείς, πρέπει να την επισκεφθεί ξανά και ξανά ώστε να ζήσει πραγματικά αυτό που λέμε “κρητική φιλοξενία”. Μια από τις εκατοντάδες ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρει απλόχερα η Κρήτη είναι η πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι το γνωστό μας κρι-κρι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο.
Η είσοδος του φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκεται στο “Ξυλόσκαλο” που βρίσκεται σε ύψος 1300 μέτρων. Προτιμήστε μια σχετικά δροσερή μέρα για αυτή την περιπέτεια και εξοπλιστείτε αναλόγως!
Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
Η περιοχή όπου εκτείνεται κυρίως η Μικρή Πρέσπα αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Ο μοναδικός υγρότοπος χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνής Συνθήκη Ραμσάρ ως «Διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος», το 1973. Φυσικά και οι δύο λίμνες ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000.
Στην περιοχή εντοπίζονται 1.400 είδη φυτών, 1200 είδη φτέρης, αλπικά λιβάδια σε υψ. 1.800 μ. και το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από αιωνόβιους κέδρους. Χάρη στους βιότοπους φιλοξενεί επίσης σπάνια είδη πανίδας, ερπετοπανίδας και ορνιθοπανίδας. Τα υγρά λιβάδια είναι πολύ σημαντικά για την αναπαραγωγή ψαριών και αμφίβιων καθώς και για τη διατροφή πτηνών. Μάλιστα, οι Πρέσπες αποτελούν τόπο αναπαραγωγής σπάνιων πτηνών, απειλούμενων προς εξαφάνιση.
Αλόννησος: Στο καταφύγιο της Μονάχους – Μονάχους
Η Αλόννησος είναι ένα μέρος με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλονήσου, που αποτελεί έναν μοναδικό βιότοπο που φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως τη μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους. Εκεί, μπορείτε να βοηθήσετε την οργάνωση Mom, συμμετέχοντας στο καλοκαιρινό εθελοντικό της πρόγραμμα.
Συνδύασε εθελοντισμό με διακοπές – Οι προτάσεις για να κάνεις κάτι διαφορετικό
Στον σπάνιο υδροβιότοπο της Κερκίνης
Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θεωρείται ένας από τους 10 Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο. Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.
Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, γι’ αυτό είναι ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε το birdwatching.
Στον παράδεισο της Καρέτα-Καρέτα, τη Ζάκυνθο
Η Ζάκυνθος αποτελεί το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» της Καρέτα-Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα, η παραλία της, Σεκάνια. Εκεί, κάθε χρόνο η παραλία φιλοξενεί 500-1.000 φωλιές χελώνων, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου της Ζακύνθου.
Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Όμως, μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί. Σημειώνεται πως οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους.
Συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν με τη σειρά τους τα αυγά τους, κάθε 2-3 χρόνια. Σε κάθε περίοδο ωοτοκίας, η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει 2 έως 3 φορές, ενώ σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για περίπου 55 ημέρες.
Δείτε επίσης:
Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει