Σε μέρη όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στην καρδιά του αρχαίου πολιτισμού. Κάθε σας βήμα ένα ταξίδι στο χρόνο και στους αιώνες. Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήριά της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Γι’ αυτό, ένα ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, σε έναν από τους πιο μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, στην Πελοπόννησο, εκεί που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Εκεί διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους κλασικούς χρόνους και εκεί βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία του και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό.
Πώς όμως βρέθηκε η Αρχαία Ολυμπία;
Στις 10 Μαΐου 1829, Γάλλοι αρχαιολόγοι, η ονομαζόμενη «Επιστημονική Αποστολή του Μωριά», με επικεφαλής τον Λεόν-Ζαν-Ζοζέφ Ντυμπουά και τον Γκιγιώμ-Αμπέλ Μπλουέ έσκαψαν το χώρο για πρώτη φορά. Η αποστολή πέρασε έξι εβδομάδες στο αρχαιολογικό χώρο. Τα περισσότερα από τα κτίρια αρχικά ήταν αόρατα, διότι, όπως σημείωσε ο Αμπέλ Μπλουέ, είχαν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ιζημάτων λόγω των συχνών υπερχειλίσεων των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου.