Το σήμερα είναι απαραίτητο να το ζήσουμε με ριζικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην διάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ακριβώς σε αυτό τον δρόμο είναι και αυτά τα eco-friendly νησιά.
Ποια είναι τα πιο eco-friendly νησιά του Αιγαίου;
Σίκινος
Ο «πράσινος» τουρισμός, που εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος γίνεται – ευτυχώς- όλο και πιο δημοφιλής. Τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς νησιωτικούς προορισμούς έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται οικολογικές καινοτομίες και φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα, τα οποία σκοπεύουν στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του οικολογικού αποτυπώματος των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.
Το μικρό διαμάντι των Κυκλάδων, η Σίκινος, είναι το πρώτο νησί που κατήργησε τα πλαστικά καλαμάκια. Ο Δήμος αλλά και οι επιχειρηματίες του νησιού δεσμεύτηκαν να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα καλαμάκια, συμβάλλοντας στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Τήλος
Η Τήλος βασιζόταν σε ηλεκτρική ενέργεια, που μεταφερόταν μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από τη γειτονική Κω. Χάρη σε ένα πρωτοποριακό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τροφοδοτείται από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το έργο αυτό έχει μετατρέψει το νησί στον απόλυτο eco-friendly προορισμό.
Δονούσα
Ένα ακόμη από τα νησιά που πρωταγωνιστούν στον αγώνα κατά του πλαστικού.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Σικίνου, η Δονούσα έχει κάνει σημαντική προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μιας χρήσης τα τελευταία χρόνια. Το επιτυχημένο πρόγραμμα «Sea Change» σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους του νησιού στοχεύει στην σταδιακή μείωση και κατάργηση των πλαστικών σε μια κίνηση προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αστυπάλαια
Η πεταλούδα του Αιγαίου πρωτοτυπεί και γίνεται ένα νησί με μηδαμινές εκπομπές ρύπων. Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.
Το πρόγραμμα αυτό, που καθιστά την Αστυπάλαια το πρώτο «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτον, στην ηλεκτροκίνηση, έπειτα στις νέες υπηρεσίες μετακίνησης και τρίτον, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.
Χάλκη
Η Χάλκη, θα αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά απολιγνιτοποιημένο νησί και θα καλύπτει το σύνολο των μεταφορικών της αναγκών χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική βιώσιμη μετακίνηση.
Δείτε επίσης:
Sustainable News: Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της Ελλάδας