Τα ελληνικά τυριά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την γαστρονομική μας παράδοση. Ο ιδανικός τους συνδυασμός είναι ένα ποτήρι κρασί, αρκεί να είναι η κατάλληλη ποικιλία για να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα και των δύο.
Κεφαλοτύρι
Το κεφαλοτύρι είναι ένα σκληρό, αλμυρό και ελαφρά πικάντικο τυρί που παράγεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο. Παραδοσιακά, κεφαλοτύρι παράγεται από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Κρήτη, τη Νάξο και άλλες περιοχές. Τα κρασιά που το συνοδεύουν καλύτερα ωμό είναι ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο ή το Αγιωργίτικο. Αν επιλέξετε το κεφαλοτύρι ως σαγανάκι, για να ισορροπηθεί η λιπαρότητά του, η καλύτερη επιλογή είναι το Βιδιανό. Το Βιδιανό είναι ένα κρασί με μέτριο σώμα, αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου.