Εντυπωσιακές εκκλησίες και μονές της Πελοποννήσου

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 23'
Εντυπωσιακές εκκλησίες και μονές της Πελοποννήσου

Ειδικά μια περίοδος σαν το Πάσχα είναι ιδανική προκειμένου να ανακαλύψετε πολύτιμους θησαυρούς της ορθόδοξης πίστης, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια είναι μάρτυρες της τοπικής ιστορίας.

Μονή του Τιμίου Προδρόμου, Αρκαδία

Η μονή ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από ασκητές και μόλις φτάσετε εκεί, θα σας εντυπωσιάσει το πώς έχει κτιστεί. Περισσότεροι από δέκα μοναχοί διαμένουν σήμερα στο μοναστήρι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το «Μέγα Σπήλαιο» της Αρκαδίας.

Ιερά Μονή Ασκητή, Ηλεία

Πηγή: Shutterstock

Koντά στο Γούμερο βρίσκεται η Ιερά Μονή Ασκητή. Πρόκειται για εγκαταλειμμένο ασκηταριό, πιθανότατα βυζαντινής προέλευσης, αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου εκεί έζησε ένας Ασκητής τον οποίον κυνήγησαν οι κάτοικοι της περιοχής νομίζοντας πως είναι αγριογούρουνο, καταλήγοντας στον σημερινό χώρο της μονής όπου βρήκαν μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Σ’ εκείνο το σημείο όπου ενώνονται δυο βουνά, μέσα σε ένα φαράγγι χτίστηκε η μονή.

Αγία Θεοδώρα Βάστα- Ίσαρη, Αρκαδία

Η Αγία Θεοδώρα είναι ένα μικρό εκκλησάκι σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου στο Νομό Αρκαδίας. Το εκκλησάκι αυτό ξεχωρίζει από όλα τα άλλα καθώς έχει επάνω του 17 δένδρα τα οποία έχουν αναπτυχθεί εκεί πάνω στη σκεπή της εκκλησίας.

Όμως αυτό το εκκλησάκι έχει και μια ιστορία να μας διηγηθεί για να κατανοήσουμε την κατασκευή του και πως καταφέρνει μέχρι και σήμερα να αντέξει 17 ρίζες δένδρων! Σύμφωνα με τη θρησκεία, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς η Αγία Θεοδώρα μεταμφιέστηκε σε άνδρα, καθώς η οικογένειά της δεν μπορούσε να πληρώσει μισθοφόρο κι έτσι η ίδια υποδύθηκε τον στρατιώτη. Όταν όμως αυτό έγινε γνωστό, η ίδια φυλακίστηκε και εκτελέστηκε στο σημείο αυτό! Λίγο πριν το θάνατο της είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει».

Ιερά Μονή Γολάς

Ιδρύθηκε το 1632, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο μοναστήρι, ωστόσο, καταστράφηκε μετά την Επανάσταση του 1821. Από το 1952, μετά από πολλές προσπάθειες τόσο της Ερανικής του Επιτροπής όσο και της Μητρόπολης, αναστηλώθηκε και λειτουργεί πια ανεξάρτητη, καθώς έως τότε λειτουργούσε ως μετόχι της Μονής Ζερμπίτσας.


ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ