Το γραφικό χωριό της Σταυρούπολης είναι χτισμένο σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, πυκνά δάση, τρεχούμενα νερά και αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης.
Μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρξε σπουδαίο κέντρο καλλιέργειας καπνού και η οικονομική ευημερία της περιοχής είναι αποτυπωμένη στα αρχοντικά σπίτια.
Εξερευνήσετε την ομορφιά της φύσης που αγκαλιάζει την περιοχή.
Το Δάσος της Χαϊντούς
Στην οροσειρά της Ροδόπης, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα μοναδικό θέαμα. Ο λόγος για το δάσος της Χαϊντούς, γνωστό και ως δάσος Δρυμός. Χαρακτηριστικό του είναι οι αιωνόβιες οξιές του, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 30μ. Εκτός από οξιές, θα συναντήσετε πεύκα, ελάτη και κίτρο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο της Φύσης και είναι προστατευόμενη περιοχή.
Πέρα από τα είδη χλωρίδας που φιλοξενεί, το δάσος αποτελεί καταφύγιο για πολλά θηλαστικά αλλά και πτηνά. Αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες, αγριόχοιροι και άλλα ζωάκια αποτελούν μέρος αυτού του καταπράσινου δάσους.
Δασικό Χωριό Ερυμάνθου
Μέσα στο Δάσος της Χαϊντούς, σε υψόμετρο 1350μ. βρίσκεται το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου. Ένας χώρος που αποτελείται από 12 ξύλινους οικίσκους που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης, με στόχο να διατηρεί τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και το δασικό περιβάλλον.
Ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη
Είναι γνωστός και ως καταρράκτης του Τραχωνίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον οποίο θα προσεγγίσετε έπειτα από πεζοπορία σε ένα ειδυλλιακό κατάφυτο μονοπάτι. Το θέαμα που σας προσφέρει είναι μοναδικό καθώς το νερό πέφτει κατακόρυφα από ύψος περίπου 60μ.
Σύμφωνα με το μύθο οι Ναϊάδες, αρχαίες νύμφες, κατοικούσαν στις πηγές του καταρράκτη, ενώ η λαϊκή παράδοση θέλεις τις νεράιδες λούζονταν στα νερά του και να υφαίνουν στις σπηλιές του, σε πέτρινους αργαλειούς.