Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας είναι ένας θεσμός με παγκόσμια εμβέλεια. Από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου το φετινό πρόγραμμα είναι στα καλύτερά του και είναι η καλύτερη αφορμή για να αποδράσετε για λίγες ημέρες στην όμορφη πόλη της Δράμας.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο Γιάννης Σακαρίδης, μας μίλησε τόσο για το φεστιβάλ όσο και για τη Δράμα ως προορισμό.
- Πώς θα περιγράφατε το Φεστιβάλ σε κάποιον που δεν έχει ξανακούσει για αυτό; Τι θεωρείτε είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να παρευρεθεί σε αυτό;
Ένα φεστιβάλ με 44 χρόνια ιστορία, απ’ όπου έχει περάσει όλο το ελληνικό σινεμά των τελευταίων δεκαετιών. Το Φεστιβάλ Δράμας για 44 χρόνια είναι ανοικτό σε όλες τις τάσεις του σινεμά, είναι προϊόν συλλογικού οράματος και εργασίας, ενώ στηρίζεται στη πείρα και εμπειρία Κινηματογραφιστών με τη συμμετοχή τους σε οργανωτικές και προκριματικές επιτροπές.
Επίσης στο φεστιβάλ αυτό έχουμε παίξει τις ταινίες μας, κάναμε συζητήσεις για σινεμά, γίναμε φίλοι, ήπιαμε, φάγαμε, χορέψαμε, κάναμε όνειρα μαζί.
- Το Φεστιβάλ φέτος ήρθε ανανεωμένο και με μια πιο σύγχρονη ταυτότητα. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη για αλλαγή;
Η προηγούμενη οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια και περιοριζόταν σε ένα λογότυπο και κάποια βασικά χρώματα. Υπηρέτησε επιτυχημένα τις ανάγκες του θεσμού για δεκαετίες. Όπως είναι λογικό όμως αδυνατούσε να εκφράσει τη μεγάλη εξέλιξη του Φεστιβάλ σε τόσο παρατεταμένο χρονικό ορίζοντα και να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει.
«Η Δράμα προσφέρει την εμπειρία μιας αθέατης πόλης»
- Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους;
Οι Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους είναι στη κορυφή της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Το δείχνουν οι συνεχείς και αδιάκοπες συμμετοχές στα προγράμματα των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού και φυσικά τα βραβεία και οι διακρίσεις τους. Επίσης πέρυσι στη πλατφόρμα μας ολοκληρώθηκαν 70.000 προβολές και είχαμε 35000 μοναδικούς χρήστες μέσα σε μια εβδομάδα.
- Πώς είναι ένας σκηνοθέτης και μοντέρ σαν εσάς, να αναλαμβάνει έναν πιο “διοικητικό” ρόλο; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες σε αυτό;
Η εντύπωση που είχα από την ομάδα του φεστιβάλ και τους φορείς που στηρίζουν τον Πολιτιστικό Οργανισμό μ’ έκανε αισιόδοξο ότι θα επικρατήσει μια μοντέρνα αντίληψη και ευθύτητα στη διαχείριση. Δεν έπεσα έξω. Από την άλλη θεωρώ ότι όποιος έχει καταφέρει να κάνει παραγωγή 2 μεγάλου μήκους low budget ταινιών στην Ελλάδα που ταξίδεψαν με επιτυχία στο εξωτερικό, έχει αποδεχθεί τη πραγματικότητα της καθημερινής σχέσης με το Δημόσιο και έχει καταλάβει ότι οι δυνατότητες μας είναι μεγάλες, αρκεί να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.
- Το Φεστιβάλ οργανώνει και ενδιαφέρουσες πρωτότυπες δράσεις. Πείτε μας δυο λόγια για αυτές.
Ο κινηματογράφος είναι μια από τις πιο εκφραστικές μορφές τέχνης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χώρο της ψυχολογίας. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου, με τρεις νέες ταινίες από τις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν για το περιεχόμενό τους και την ευαίσθητη προσέγγισή τους. Θέλοντας να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, στην φετινή μας διοργάνωση έχουμε την χαρά και ευτυχή συγκυρία να φιλοξενούμε τον συγγραφέα του best seller «Το Δώρο» Στέφανο Ξενάκη. Έναν από τους πιο σημαντικούς ομιλητές με βιωματική εμπειρία και εξαιρετικά θετική επιρροή στο κοινό του.
- Η Δράμα κατά τη περίοδο του φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης για πολλούς. Τι θεωρείτε πως προσφέρει στον ταξιδιώτη ως προορισμός;
Την εμπειρία μιας «αθέατης» πόλης , όπως πολύ εύστοχα έχει χαρακτηριστεί.
Ξεκινάει κανείς ως επισκέπτης του Φεστιβάλ να βρεθεί σε μια επαρχιακή πόλη της Β. Ελλάδας και ανακαλύπτει μια πόλη χτισμένη μέσα στα νερά με έντονα ίχνη από την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα, την απελευθέρωση της και την έλευση των προσφύγων, την Χρυσή εποχή του Καπνού αλλά και την μετανάστευση μετά την κατάρρευσή του. Συγχρόνως προσφέρει την αισιόδοξη εικόνα μιας πόλης που σε δύσκολους καιρούς εξωραΐζεται χτίζοντας συγχρόνως την ταυτότητά της. Η Δράμα είναι ένα τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαίτερες γαστρονομικές συνήθειες. Εδώ συναντήθηκαν και παντρεύτηκαν οι κουζίνες των ντόπιων και των προσφύγων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας της Θράκης και των Σαρακατσάνων, δημιουργώντας με το πέρασμα του χρόνου μια πολύ γευστική γαστρονομική εμπειρία.
Εξαιρετικά και παγκοσμίου φήμης επίσης είναι τα κρασιά της Δράμας λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών και του πλούσιου υπεδάφους της. Η Δράμα μνημονεύεται από την αρχαιότητα ως σπουδαία οινοπαραγωγός περιοχή, ενώ σήμερα φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα επισκέψιμα οινοποιεία της χώρας. Είναι αρκετά και ενδιαφέροντα για έναν επισκέπτη αυτά που θα δει και θα δοκιμάσει, προσφέροντας του μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.
- Τι δεν πρέπει να παραλείψει ένας επισκέπτης στη Δράμα; Ποια τα μέρη που ολοκληρώνουν την εμπειρία μας στην πόλη;
Πέρα από τις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου που είναι αδύνατον να μη συναντήσει κανείς περπατώντας στην πόλη, ενδιαφέρον είναι να περιηγηθεί κανείς στο παλιό κομμάτι της πόλης το ιστορικό κέντρο, ανάμεσα στις πηγές και την κεντρική πλατεία με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που παραπέμπει στην εποχή του Καπνού και τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε περιοχή νυχτερινής ζωής της πόλης.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το βυζαντινό κομμάτι της πόλης που αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να αναζητήσει περιμετρικά της πλατείας τα 2 μουσουλμανικά τεμένη ένα εκ των οποίων αποκαταστάθηκε πρόσφατα ενώ στο άλλο γίνονται εργασίες. Επίσης σε λίγες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον συγκρότημα ιστορικών κτιρίων δίπλα στα γραφεία του Φεστιβάλ που αγοράστηκε και αναπαλαιώνεται από Δραμινό ευεργέτη στο οποίο μεταξύ των άλλων θα δημιουργηθεί μουσείο φωτογραφικών μηχανών.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα βρείτε εδώ.
Βρείτε τα πάντα για τη Δράμα, εδώ.