Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 11'
Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της

Ο Γιώργος Μάντικας είναι ένας άνθρωπος με μια ιδιαίτερη καθημερινότητα. Καθημερινά παρακολουθεί τον καιρό και σχεδιάζει τα ταξίδια του στα βουνά και τα δάση της Ελλάδας, προκειμένου να βρει έναν από τους πολλούς θησαυρούς της φύσης. Ο θησαυρός του Γιώργου είναι τα μανιτάρια και ως πιστοποιημένος συλλέκτης άγριων αυτοφυών μανιταριών, καθημερινά προμηθεύει εστιατόρια αλλά και όλους εμάς που επιθυμούμε να μαγειρέψουμε με μανιτάρια διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το κυνήγι μανιταριών και σε τι ηλικία;

«Από πολύ μικρός, περίπου 7 χρονών, παρατηρούσα και ακολουθούσα τον παππού μου Κυριάκο και τη γιαγιά μου Ευδοξία στο Πήλιο. Έφερναν μανιτάρια από το βουνό στις κούφες (καλάθια πλεκτά) μιας και ήταν από τα πιο εκλεκτά εδέσματα κι έτσι μάθαινα συνεχώς τι μανιτάρια έχει ο τόπος μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ας μη ξεχνάμε πως τα ζώα, τα ψάρια, τα χόρτα και τα μανιτάρια ήταν και ελπίζω πως θα είναι πόροι της φύσης που θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον έτσι ώστε να έχουν και τα παιδιά των παιδιών μας πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους. Το σημαντικό είναι πως όλοι οι προαναφερόμενοι πόροι βοήθησαν σε εποχές δύσκολες, π.χ στην κατοχή, την διατροφή των ανθρώπων και αποτέλεσαν μέρος της παράδοσης του κάθε τόπου εφόσον η γνώση αυτών πέρναγε και από γενιά σε γενιά.

Πέραν του τι υπάρχει στον τόπο μου ήθελα να μάθω όσο περισσότερα είδη συναντούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στους βιοτόπους του Πηλίου. Μετέπειτα η ενασχόληση μου με το κυνήγι μανιταριών συνέχισε να αυξάνεται μιας και επισκεπτόμουν διαφορετικούς βιοτόπους ανά την Ελλάδα ώστε να μαθαίνω περισσότερα είδη.

«Tο κομμάτι της παρατήρησης, του διαβάσματος και της μάθησης δε σταματάει ποτέ». | Στη φωτό: Κανθαρέλες/Cantharellus pallens

«Μια ζωή δεν φτάνει για να μάθεις όλα τα είδη άγριων μανιταριών και πόσο μάλλον να τα συναντήσεις, να τα φωτογραφίσεις και να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτά»

Ξεκινώντας με το πολύ 3 είδη κάθε χρονιά και με απόλυτη βεβαιότητα μόνο, και μέσω της βοήθειας βιβλίων, βιβλιογραφίας, επιστημονικών συγγραμμάτων όπως και τη βοήθεια έμπειρων ανθρώπων που δεν διστάζουν να μοιραστούν τις γνώσεις τους γύρω από το μανιτάρι, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος τη συλλογή άγριων μανιταριών. Οι μανιταροφιλικοί σύλλογοι στην Ελλάδα βοηθάνε πολύ προς την κατεύθυνση αυτή».

Λακτάριος ο σολωμόχρωμος/Lactarius salmonicolor

Είσαι πιστοποιημένος συλλέκτης αυτοφυών μανιταριών. Ποια είναι η διαδικασία για μια τέτοια πιστοποίηση;

«Όταν ήρθε η στιγμή που θα πραγματοποιούνταν η πρώτη από μια σειρά πιστοποιήσεων (ISO / IEC 17024) «Συλλέκτης αυτοφυών μανιταριών» μέσω συνεργασίας του Επιμελητήριου Γρεβενών και του ΔΙ.ΦΟ.Π (Διαπανεπιστημιακός Φορέας Πιστοποίησης), ήμουν από τους πρώτους που εξέφρασε την επιθυμία για συμμετοχή.

«Η διαδικασία πιστοποίησης ήρθε για να καλύψει το κενό στην ασφαλή συλλογή άγριων μανιταριών και να δώσει τη δυνατότητα με νόμιμο τρόπο σε συλλέκτες να μπορούν να αναγνωρίσουν κάποια είδη άγριων μανιταριών και να τα συλλέξουν με ασφάλεια».

Η διαδικασία λοιπόν για την πιστοποίηση δεν αποτελεί απλά μια συμμετοχή σε εξετάσεις αλλά ενέχει εκ των προτέρων μια σοβαρή και υπεύθυνη ενασχόληση με τα είδη που συναντάμε στο βουνό σε διαφορετικούς βιοτόπους αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και φυσικά προϋποθέτει γνώση που αποκτάται με την καθημερινή τριβή και εμπειρία ετών αλλά και αρκετή παρατήρηση και συνεχή ενημέρωση.


ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ