Η Κρήτη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Η μεγαλόνησος καλύπτει μία ευρεία γκάμα παραγωγής ξεκινώντας από το ελαιόλαδο, την τυροκομία, το κρασί και φτάνοντας μέχρι τη κτηνοτροφία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελεί τη περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της Ελλάδας (18 από τα 101). Οι ντόπιες συνταγές είναι εκατοντάδες και όλες αξίζουν δοκιμή. Ωστόσο, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις διασημότερες συνταγές από την κρητική κουζίνα.
Αντικριστό – Μεζές για γνήσιους κρεατοφάγους και σήμα κατατεθέν για τη κρητική κουζίνα
Ο πανάρχαιος τρόπος ψησίματος κυρίως αρνιών αλλά και κατσικιών παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το μαγείρεμα του κρέατος το οποίο κόβεται σε 4 μεγάλα κομμάτια και ψήνεται «αντικριστά». Αυτό σημαίνει ότι γύρω από μια εστία με φωτιά τοποθετούνται τα κομμάτια, ψήνονται και καπνίζονται σιγά σιγά.
Την αυθεντική εμπειρία αυτού του μοναδικού πιάτου μπορεί να ζήσετε μόνο στη κρητική γη.
Χοχλιοί Μπουρμπουριστοί: Η κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο
Ένα ακόμη πιάτο με κρητική ταυτότητα. Οι χοχλιοί μπορεί να τρώγονται με πολλούς τρόπους αλλά ο κρητικός τρόπος είναι μόνο ένας. Η λέξη προκύπτει από το «αμπούμπουρα», που θα πει μπρούμυτα, από όπου προκύπτει και η λέξη «μπουμπουριστοί». Αυτό είναι ένα πιάτο που μπορείτε με ευκολία να φτιάξετε από το σπίτι αν βρείτε τους κατάλληλους κοχλιούς φυσικά.
How to: Ρίχνετε αλάτι στο τηγάνι και τοποθετείτε τους κοχλιούς μπρούμυτα. Αφού σοταριστούν για λίγο, ρίχνετε δεντρολίβανο και ξύδι. Μη παραλείψετε τις βούτες με ψωμί στην γεμάτη νοστιμιά σάλτσα!
Σταμναγκάθι τσιγαριαστό
Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος χόρτου που μοιάζει εξωτερικά με το ραδίκι αλλά διαθέτει πολύ πιο μεστή και έντονη γεύση. Στην Κρήτη συνηθίζουν να κάνουν το σταμναγκάθι τσιγαριαστό, δηλαδή τσιγαρισμένο σε ελαιόλαδο. Μαζί με μερικά φρέσκα αυγά φτιάχνετε την τέλεια ομελέτα, ενώ πολλοί συνοδεύουν με αυτά και το κρέας.
Σκιουφιχτά
Κρητικά ζυμαρικά και παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο. Αυτό που τα απογειώνει είναι πως γίνονται αυστηρά στο χέρι, έχουν αισθητό δάγκωμα και το πιο βασικό είναι πως η σάλτσα τρυπώνει μέσα στο σκιουφιχτό και απογειώνει το πιάτο σας. Η καλύτερη παρέα τους είναι το στακοβούτυρο και το ανθότυρο.
Ντάκος
Ο περίφημος ντάκος που πλέον βρίσκουμε στα περισσότερα εστιατόρια είναι made in Crete.
How to: Αφού βραχούν τα παξιμάδια ελάχιστα, με νερό, τα περιχύνετε με φρέσκια τομάτα σε κομμάτια ή τριμμένη. Προσθέστε αλάτι, ρίγανη, φρέσκια μυζήθρα και αυτό το απλό και γευστικό πιάτο είναι έτοιμο.
Σφακιανή Πίτα
Με όλα τα αγνά προϊόντα που παράγει η κρητική γη θα ήταν δύσκολο οι πίτες της να μην είναι μοναδικής νοστιμιάς. Σήμα κατατεθέν για τις πίτες του νησιού είναι η σφακιανή πίτα. Πρόκειται για λεπτή πίτα γεμιστή με μαλακό τυρί.
How to: Ανακατεύετε αλεύρι και φρέσκια μυζήθρα (σε ίσες αναλογίες) μαζί με λάδι, νερό και λίγη ρακή. Αφού τις ψήσετε σε τηγάνι για δύο λεπτά, μη παραλείψετε να τις περιχύσετε με μέλι!
Γαμοπίλαφο
Αν βρεθείτε σε κρητικό τραπέζωμα ή μεγάλο γλέντι, τότε το γαμοπίλαφο θα είναι πρωταγωνιστής στο τραπέζι. Πρόκειται για ένα πιάτο με λίγα υλικά που δίνει βάση στη γεύση που του δίνει ο ζωμός από το ζυγούρι. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές προκειμένου να μη λασπώσει το ρύζι και να μπει όσο στακοβούτυρο πρέπει.