Υπάρχουν ήδη άνθρωποι που έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της τηλεργασίας αλλά υπάρχει και μια παράμετρος σε αυτό το φαινόμενο, που αφορά τους digital nomads. Με τον όρο, ως επί το πλείστον εννοούμε τους επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται εξ’ αποστάσεως. Δηλαδή σε διαφορετικό κράτος από τον εργοδότη τους ή τους πελάτες τους.
Σύμφωνα με την έρευνα Buffer 2020 ποσοστό άνω του 70% αυτών, αμείβεται με εισοδήματα άνω των 50.000 δολαρίων. Η Ελλάδα, λοιπόν, κάνει προσπάθειες στο να γίνει το μεγάλο workspace αυτών των ανθρώπων. Αυτό γίνεται παραχωρώντας τους visas, καθώς θα αποκομίσει πολλά οφέλη από αυτό. Ένας από τα οφέλη είναι η ενδυνάμωση των τοπικών αγορών, καθώς και η στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Η ανάγκη για τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας διαπιστώθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις της ομάδας εργασίας του Αν. Υπουργού Εξωτερικών με εκπροσώπους διεθνών δικτύων επιχειρηματικότητας και επιτυχημένων νέων επιχειρήσεων. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία προετοιμάζεται ήδη από τις αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων. Αυτή αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ να διαμένουν και να εργάζονται για ορισμένο χρονικό διάστημα από την Ελλάδα.
Το πόσο μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα από αυτή τη στρατηγική αποτυπώνεται στην έρευνα του MIT. Σύμφωνα με αυτή, αν η χώρα μας προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες, τότε τα ετήσια έσοδα από αυτούς θα άγγιζαν τα 1,3 δις δολλάρια. Σε αυτό το σχέδιο, το Brexit αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αφού εκτιμάται πως πολλοί νομάδες θα φύγουν από τα βρετανικά σύνορα αναζητώντας αλλού τόπο εγκατάστασης.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
4+1 τρόποι για να κάνετε low budget διακοπές