Κάτι περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη υλοποίησης του έργου «κάΦσιμο» με πρωτοβουλία της αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΙnCommOn- Innovative Communities Onwards στη Θεσσαλονίκη, που έβαλε στόχο να ανακυκλώσει υπολείμματα καφέ για τη δημιουργία βιοκαυσίμου και για άλλες χρήσεις.
Μέσα σε ένα χρόνο ανακυκλώθηκαν 13 τόνοι υπολείμματος καφέ, ενώ πάνω από 70 επιχειρήσεις συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Η διαδικασία
Η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτό είναι απλή. Συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν τα υπολείμματα από περίπου 70 καφετέριες σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις της συνεργαζόμενης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Staramaki» στο Κιλκίς. Εν συνεχεία ο καφές ξηραίνεται και χρησιμοποιείται αναλόγως.
Τι έχει καταφέρει λοιπόν σε έναν χρόνο η ΑΜΚΕ, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας;
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΙnCommOn- Innovative Communities Onwards μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλωθεί τα υπολείμματα 650.000 καφέδων! Ειδικότερα, εντός ενός έτους ανακυκλώθηκαν 13 τόνοι υπολείμματος καφέ, εκπαιδεύτηκαν 240 άτομα στη διαλογή στην πηγή και στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων και πάνω από 1500 άτομα έχουν ενημερωθεί για τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος καφέ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Incommon, «η ποσότητα που έχει συλλεχθεί ήταν ικανή ώστε το έργο να μπορέσει σε μεγάλη κλίμακα πια να αξιοποιήσει το υπόλειμμα του καφέ τόσο σε μονάδες παραγωγής πέλλετ και βιοαερίου όσο και ως εδαφοβελτιωτικό σε συγκεκριμένες καλλιέργειες της περιοχής».
Το έργο κάΦσιμο μέχρι στιγμής έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «LUSH Re:Fund», από τον κοινωφελή οργανισμό «Choose Love» και από το Πράσινο Ταμείο, μέσω του Προγράμματος «Α.Π.3 Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες, Πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2020». Το εγχείρημα έχει επίσης βραβευτεί με το VIA Award, 2020.
Δείτε επίσης:
Προστασία του περιβάλλοντος: Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Νίσυρο