Καθαρά Δευτέρα: Εσείς τι γνωρίζετε για το έθιμο του χαρταετού;

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Καθαρά Δευτέρα: Εσείς τι γνωρίζετε για το έθιμο του χαρταετού;

Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που ξυπνά σίγουρα τις παιδικές μας αναμνήσεις. Την Καθαρά Δευτέρα, πριν ή μετά το παραδοσιακό τραπέζι, κάθε οικογένεια αφιερώνει λίγο χρόνο να πετάξει τον δικό της χαρταετό. Ο ουρανός γεμίζει χαρταετούς με διάφορα χρώματα, σχέδια και παιχνιδιάρικες ουρές.

Από που προέρχεται το έθιμο του χαρταετού;

Σύμφωνα με την ιστορία, το έθιμο φαίνεται να ξεκινά από τους ανατολικούς λαούς και συγκεκριμένα από την Κίνα. Εκεί, ο πρώτος χαρταετός πέταξε γύρω στο 200 π.Χ. Τότε, οι χαρταετοί κατασκευάζονταν από μετάξι και μπαμπού. Ήδη από την Αρχαία Κίνα, ο χαρταετός συμβόλιζε την επιθυμία του ανθρώπου να έρθει κοντά στο Θεό.

Έτσι οι πιστοί, στόλιζαν τους χαρταετούς, προσεύχονταν και ευελπιστούσαν να πετάξουν ψηλά, όσο γίνεται πιο κοντά στο Θεό. Extra tip: Οι Ινδοί πετούσαν τους χαρταετούς σε μια τεράστια γιορτή για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

Πηγή: Unsplash

Στην χριστιανική παράδοση, ο χαρταετός έχει παρόμοια συμβολική αξία. Την Καθαρά Δευτέρα, με την έναρξη της Σαρακοστής και της νηστείας, οι χριστιανοί επιδιώκουν την ανύψωση της ψυχής και του πνεύματός τους. Ο χαρταετός κατασκευάζεται συνήθως από ξύλο και χαρτί και συνήθως το σχήμα του είναι εξάγωνο.

Ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε ανά τα χρόνια και για πιο πρακτικούς σκοπούς. Αποκορύφωμα αποτελεί το διάσημο πείραμα του Βενιαμίν Φραγκλίνου, ο οποίος το 1752 διαπίστωσε τον ηλεκτρικό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, κατασκευάζοντας το γνωστό σε όλους μας αλεξικέραυνο.


ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ