Κι-νήματα: Η επιμελήτρια του Εικαστικού Περίπατου μιλά στο Διακοπές

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 5'
Κι-νήματα: Η επιμελήτρια του Εικαστικού Περίπατου μιλά στο Διακοπές

Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 το πολιτιστικό εγχείρημα Κι-νήματα προσκαλεί 8 γυναίκες καλλιτέχνες να σχεδιάσουν τη δική τους σημαία με αφορμή την προσωπική σημαία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας .

Oι καλλιτέχνιδες καλούνται να διατυπώσουν μια σύγχρονη πρόταση και να δημιουργήσουν νέα σύμβολα βασισμένα στη σύγχρονη εποχή. Ποια θα ήταν η δική τους σημαία για το 2021;

Η εικαστική διαδρομή θα λάβει χώρα από τις 26.08.2021 – 26.09.2021 στον πιο κεντρικό δρόμο των Σπετσών, κατά μήκος της παραλίας του Αγίου Νικολάου, ώστε να βρίσκεται σε δημόσια θέαση.

Φωτογραφία: Μιχάλης Λιαρούτσος

Η ομαδική έκθεση Κι-νήματα θέλει να φωτίσει και να εξετάσει τα ιδιαίτερα στοιχεία που αντιπροσωπεύει μια προσωπική σημαία, δίνοντας φυσικά και την απαραίτητη σημασία στο ρόλο της γυναίκας το 1821 αλλά και στο πώς αυτός έχει εξελιχθεί σήμερα. Οι καλλιτέχνιδες στρέφουν το βλέμμα τους στο παρελθόν και εμβαθύνουν στο ιστορικό γίγνεσθαι, προσπαθώντας όμως να μεταφέρουν τη ματιά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Πώς θα αποκρυπτογραφούσε ο ιστορικός του μέλλοντος τη σημερινή εποχή;

Οι σημαίες μετά το πέρας της έκθεσης, θα μείνουν ως παρακαταθήκη στο Μουσείο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ενώ το Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μία τάξη του δημοτικού σχολείου Σπετσών.

 

Νάνα Σαχίνη

 

Η έκθεση είναι πρωτοβουλία της Κατερίνας Νικολάου, η οποία μίλησε στο Διακοπές για την έμπνευση και τη σημασία της εκδήλωσης στο νησί των Σπετσών.

 

Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις το “Κι-νήματα: Εικαστικός Περίπατος στις Σπέτσες” ; Από που άντλησες έμπνευση; 

Αφορμή για την έκθεση  ήταν τόσο η επέτειος για τα 200 χρονιά από την Ελληνική Επανάσταση όσο και τα 250 χρόνια από τη γέννηση της Λασκαρίνας  Μπουμπουλίνας.  Η έμπνευση προήλθε από την ίδια τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα σαν προσωπικότητα και το γεγονός ότι δημιούργησε τη δική της προσωπική σημαία. Έτσι προσκάλεσα καλλιτέχνιδες να σχεδιάσουν τη δική τους σύγχρονη σημαία. Με ενδιάφερε να δω με τι σύμβολα θα αποτυπώσουν τη σύγχρονη εποχή.

Αθηνά Ιωάννου

Πόσο σημαντική είναι η Έκθεση για το νησί των Σπετσών και τον πολιτισμικό του χαρακτήρα; Ποια είναι η σχέση σου με το νησί; 

Έρχομαι στις Σπέτσες από τότε που γεννήθηκα και  για μένα είναι ένας τόπος που σημαίνει σπίτι. Δεδομένης της αγάπης μου για αυτό το νησί και λαμβάνοντας υπόψιν την πλούσια ιστορία του, θεώρησα ότι είναι ένα μέρος που αξίζει να παίρνεις πρωτοβουλίες και να βρίσκεις συνοδοιπόρους  στις ιδέες και στα οράματά σου. Η έκθεση είναι αρκετά σημαντική καθώς βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, στην παράλια του Αγίου Νικολάου οπότε υπάρχει καθημερινή διάδραση τόσο με τους κάτοικους όσο και με τους επισκέπτες του νησιού.  Ο τόπος της έκθεσης είναι ένα ιστορικό σημείο του νησιού που προσφέρει την εμπειρία ενός περιπάτου, δίνοντας ένα διαφορετικό και καινοτόμο πλαίσιο ανάγνωσης των έργων.

 

Ποια στοιχεία της ηρωίδας του ’21,  Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ήταν αυτά που σε ενέπνευσαν;  

Η μορφή της Μπουμπουλίνας, η δράση της στο νησί των Σπετσών αλλά και η διαχρονικότητα της ως γυναικείο σύμβολο είναι καταλύτης για την έκθεση. Δυναμική και ευφυής, είχε την τόλμη να δημιουργήσει τη δική της σημαία ενώ οι Σπέτσες είχαν ήδη τη δική τους. Αυτό μας δείχνει πως η ίδια είχε ανάγκη να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς συμβολισμούς, αλλά και να ηγηθεί της ομάδας της. Κάτι αρκετά καινοτόμο για εκείνη την εποχή.

 

Μαριάννα Ιγνατάκη

Οι σημαίες μέσα από τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα φανερώνουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα της γυναικείας φύσης. Ποια άλλα χαρακτηριστικά της αναδεικνύουν; 

Για αυτή την έκθεση δημιουργήθηκαν πρωτότυπα έργα από 8 γυναίκες καλλιτέχνιδες, τις: Alexandra Roussopoulos που εκπροσωπείται από την Nitra Gallery,  Ειρήνη Βλαβιανού, Μαριάννα Ιγνατάκη που εκπροσωπείται από την Can Christina Androulidaki Gallery, Αθηνά Ιωάννου, Ναταλία Μαντά, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Νάνα Σαχίνη, Σοφία  Στέβη που εκπροσωπείται από την Breeder Gallery. Είναι ενδιαφέρον ότι δημιουργήθηκαν  σύγχρονα αλλά και ετερόκλητα έργα μεταξύ τους στα οποία υπήρχαν κάποιες κοινές συνιστάμενες όπως, η μητρότητα, η αναγέννηση, η δημιουργία και η αγωνιστικότητα.

 

Πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημα Κι-νήματα και η έκφραση αυτού του κοινωνικού ζητήματος μέσα από την τέχνη και την έκφραση των γυναικών καλλιτεχνών; 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γυναικεία έκθεση που έχει και αναφορές στο ρόλο της γυναίκας τότε και σήμερα, αλλά προφανώς αυτό είναι στη διάθεση του καθενός να το αναγνωρίσει. Δεν ήταν αυτή η αρχική ιδέα αλλά όταν ξέσπασε το #meetoo movement στην Ελλάδα ήταν ακόμα μια αφορμή για να δούμε με ποιον τρόπο οι καλλιτέχνιδες θα αποτυπώσουν τη σημερινή εποχή στις σημαίες τους.

Ειρήνη Βλαβιανού

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; 

Είμαι πολύ ευγνώμων για την όλη έκβαση της έκθεσης κι-νήματα. Θα ήθελα και στο μέλλον να διοργανώσω εκθέσεις κυρίως στα ελληνικά νησιά καθώς με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πολιτισμική αλληλεπίδραση στα πλαίσια τοπικών κοινωνιών.

 

Ακολουθήστε την Κατερίνα στο Instagram για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση ΚΙ-ΝΗΜΑΤΑ και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ