Μαστιχοχώρια: Τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου με άρωμα μαστίχας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Μαστιχοχώρια: Τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου με άρωμα μαστίχας

Στη Χίο καλλιεργείται ένα προϊόν που μας κάνει γνωστούς παγκοσμίως, για τη μοναδική του γεύση και το άρωμα. Η διάσημη μαστίχα είναι γερά δεμένη με τις ρίζες της ελληνικής γαστρονομίας και αξίζει να περιηγηθούμε στη γη που τη γέννησε.

Τα Μαστιχοχώρια της Χίου βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του νησιού και εκεί είναι που ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος, δηλαδή ο αειθαλής θάμνος ύψους 3 μέτρων από τον οποίο βγαίνουν τα “δάκρυα” της μαστίχας. Τα χωριά αυτά είναι 21 στο σύνολό τους και το κοινό τους γνώρισμα είναι η παραγωγή της μαστίχας. Συγκεκριμένα αυτά τα χωρία είναι τα εξής: Άγιος Γεώργιος, Αρμόλια, Βέσσα, Βουνό, Ελάτα, Έξω Διδύμα, Θολοποτάμι, Καλαμωτή, Καλλιμασιά, Καταρράκτης, Κοινή, Ληθί, Μέσα Διδύμα, Μεστά, Μυρμήγκι, Νένητα, Παγίδα, Πατρικά, Πυργί και Ολύμποι. Οι ιστορικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν και οχυρώθηκαν τα Μαστιχοχώρια, είναι αυτές της Γενουατοκρατίας. Εκείνη την εποχή, χτίστηκαν μακριά από τη θάλασσα ώστε να μην είναι ευάλωτα στη πειρατεία.

Ας δούμε μερικά από τα γραφικά χωριουδάκια της Χίου:

Μεστά

Είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο. Είναι χτισμένο έτσι που παραπέμπει σε κάστρο και τα σπίτια του, φυσικά πετρόκτιστα, είναι το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας μια εξωτερική περίμετρο γύρω από τον οικισμό.

Πηγή: mestachios.gr

Ένας από τους θησαυρούς αυτού του τόπου είναι ο Παλιός Ταξιάρχης. Αξίζει να προσέξετε τις τοιχογραφίες καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, με πολλές παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έργο του 1833, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της υψηλής τοπικής ξυλογλυπτικής Τέχνης

Περνώντας από αυτό το ιστορικό χωριό μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε το Μεστούσικο κρασί και τη σούμα, που παράγεται από την απόσταξη σύκων και σταφυλιών.

Πυργί

Πηγή: explorechios.gr

Το Πυργί ίσως να είναι από τα πιο ξεχωριστά χωριά που θα συναντήσετε αφού θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες αρχιτεκτονικής. Θα το ακούσετε και ως το «ζωγραφιστό χωριό» αφού τα σπίτια είναι διακοσμημένα με ξυστά γεωμετρικά σχήματα σε μαύρες και άσπρες αποχρώσεις. Η τεχνική αυτή βασίζεται στη μαύρη άμμο του επιχρίσματος, η οποία αφού ασπριστεί με επιμέλεια, ξύνεται ακολουθώντας απλά ή σύνθετα μοτίβα και δίνει μαύρα θέματα πάνω σε λευκό φόντο που θυμίζουν τα ιταλικά sgraffiti.

To χωριό έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και κοντά του βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας Χίου που δεν αξίζει να επισκεφθείτε.

Ολύμποι

Άλλο ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει τα Μαστιχοχώρια είναι το χωριό Ολύμποι. Είναι και αυτό γεμάτο πετρόκτιστα σπίτια και σοκάκια με θολωτά τόξα από πάνω τους. Αξίζει εκεί να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αλλά και τη Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτίριο από τη μεσαιωνική περίοδο που διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος έχει μαγευτική θέα στον Κάμπο της Χίου, τη θάλασσα αλλά και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ιδανική ευκαιρία θα είναι να βρεθείτε εκεί κατά τη γιορτή για το μάζεμα του τριαντάφυλλου, όπου το χωριό σφίζει από ζωή και οι ντόπιοι θα σας φιλέψουν με κεράσματα.

Αρμόλια

Πηγή: explorechios.gr

Άλλο ένα μεσαιωνικό χωριό της Χίου είναι τα Αρμόλια, που αποτελούν κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά. Τα Αρμόλια έχουν παράδοση στην κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αντικειμένων. Έτσι, στην είσοδο του χωριού θα δείτε εργαστήρια κεραμικής. Είναι ευρύτερα γνωστό για τις γλάστρες, τα κανάτια και τα μπουρμπούλια. Αλλά μοναδικά είναι και τα πιθάρια του με την ευφάνταστη διακόσμηση που μπορείτε να προμηθευτείτε από εκεί.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ