ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Νικόλας Σαμαράς: Ο υποβρύχιος φωτογράφος που απαθανάτισε τον ιππόκαμπο με τη μάσκα

Ο Νικόλας Σαμαράς είναι ένας πολυβραβευμένος φωτογράφος που διαφέρει από αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας γύρω από το επάγγελμα. Η επαγγελματική δράση του Νικόλα δεν περιστρέφεται γύρω από ένα συνηθισμένο studio φωτογραφίας ή γύρω από φωτογραφίσεις μυστηρίων ενδεχομένως. Εκείνος εφοδιάζεται με μπουκάλες οξυγόνου, ειδικό αδιάβροχο φωτογραφικό εξοπλισμό και βατραχοπέδιλα!

Αν πρόσφατα είδατε την viral φωτογραφία με τον ιππόκαμπο που πιάστηκε σε μια χειρουργική μάσκα, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε και τον άνθρωπο πίσω από το αυτό το κλικ.

  • Πώς και πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για την υποβρύχια φωτογραφία;

Ξεκίνησα τις καταδύσεις το 1997 και 2 χρόνια μετά πήρα την πρώτη μου υποβρύχια κάμερα. Ένας βασικός λόγος ήταν γιατί μετά από κάθε μου κατάδυση οι φίλοι και γνωστοί με ρωτούσαν το τι είδα. Οπότε κάπου εκεί «πάντρεψα» την αγάπη μου για την φωτογραφία και τον έρωτα για την θάλασσα. Τα λόγια πολλές φορές είναι φτωχά για να περιγράψουν μια εικόνα οπότε η φωτογραφία ήταν το καλύτερο μέσο για να φέρω στην επιφάνεια την μαγεία του βυθού. Υπήρχε βέβαια και μια φυσική έλξη για την θάλασσα. Τα ντοκιμαντέρ του Ζακ-Υβ Κουστώ κάθε Κυριακή ήταν η χαρά μου σαν μικρό παιδί.

foto_ipokampos_maska_samaras_diakopes1
Φωτό: Nicholas Samaras Underwater Photography Fb Page
  • Πώς είναι η καθημερινότητα ενός υποβρύχιου φωτογράφου και μέχρι πόσες ώρες μπορεί να περιηγείστε στην θάλασσα για να παρατηρήσετε τον βυθό;

Η καθημερινότητα ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ. Φορτίζω μπαταρίες, ετοιμάζω εξοπλισμό, γεμίζω φιάλες και αν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου κάνω ένα πλάνο για το πως θα έχω το καλύτερο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Οι καταδύσεις εξαρτώνται από το που θα γίνουν και ποιο θέμα με ενδιαφέρει. Μια κατάδυση μπορεί να διαρκέσει από μια ώρα έως και δυόμιση. Ο χρόνος παραμονής εξαρτάται πάντα από το βάθος. Στο εξωτερικό συνήθως κάνω 3 με 4 καταδύσεις την ημέρα της μίας ώρας περίπου ίσως και λίγο παραπάνω.

 

  • Ποια σημεία στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα;

Η Ελλάδα διαθέτει έναν ενδιαφέρον βυθό αρκεί να ξέρεις να τον εκτιμήσεις. Μπορεί να μην έχουμε τα κοράλλια και τα πολύχρωμα ψάρια των τροπικών θαλασσών αλλά έχουμε πολλά ενδιαφέροντα ναυάγια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου (δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά λόγο βάθους είναι απαγορευτικά για τον μέσο δύτη). Έχουμε επίσης πολύ ωραία μορφολογία βυθού με σπηλιές, γκρέμια και υφάλους που κάνουν μια κατάδυση μοναδική. Η Μήλος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη σίγουρα δεν θα απογοητεύσουν κανέναν.

 

Δείτε επίσης: Τα απόκοσμα θεάματα του βυθού: Εξερευνήστε τα ελληνικά ναυάγια

Πηγή: Unsplash

«Μέσα από την δουλειά μου θέλω να προβάλω την ομορφιά του βυθού και των κατοίκων της. Οι λήψεις μου θέλω να έχουν καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και όχι απλά καταγραφικό.»

 

  • Ποιο είναι το πιο περίεργο έμβιο ον του βυθού που έχετε συναντήσει; 

Ένα από τα θέματα που με ενδιαφέρουν πολύ είναι τα λεγόμενα γυμνοβράγχια. Είτε στο εξωτερικό είτε στην μεσόγειο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγο της πληθώρας ειδών που υπάρχουν άλλα και λόγο των διαφορετικών και πλούσιων χρωμάτων που διαθέτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούνται τα «κοσμήματα» της θάλασσας.

 

  • Έχει τύχει να κινδυνεύσετε κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στον βυθό;

Ο κίνδυνος είναι πάντα τα ρεύματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μια κατάδυση του. Θέλουν προσοχή και σύνεση. Ένας δύτης πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι βρίσκεται σε ένα ξένο περιβάλλον. Η αγάπη για την θάλασσα πρέπει να συνοδεύεται με τον ανάλογο σεβασμό.

foto_ipokampos_maska_samaras_diakopes1.jpg
Φωτό: Nicholas Samaras Underwater Photography Fb Page
  • Έχετε λάβει πολλές διακρίσεις για το φωτογραφικό σας έργο. Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας; 

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερος φωτογράφος και να αποτυπώνω με τον φακό μου όσο καλύτερα γίνεται αυτά που συναντώ. Σίγουρα μέσα από τα βραβεία αναγνωρίζεται η δουλειά μου και μου δίνουν κίνητρο να συνεχίσω την προσπάθεια μου για ακόμα ποιο εντυπωσιακές και μοναδικές λείψεις.

 

  • Η φωτογραφία με τον ιππόκαμπο μας προβλημάτισε όλους. Ιδανικά, πώς θεωρείς ότι θα αλλάξει η παρούσα κατάσταση που οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή και δεν θα αντικρίσεις ξανά αυτό το θέαμα και άλλα παρόμοια; 

Η φωτογραφία με τον ιππόκαμπο έκανε τον γύρο του κόσμου. Έχω λάβει εκατοντάδες θετικά μηνύματα από όλο τον πλανήτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Ελπίζω ότι αυτή η φωτογραφία θα αφυπνίσει και θα κάνει έστω και μερικούς να έχουν μια δεύτερη σκέψη για το κακό που μπορεί να προκαλέσουν πετώντας τα απορρίμματα τους στο περιβάλλον. Είτε είναι μια μάσκα είτε ένα ποτήρι καφέ μιας χρήσης. Αυτό πιστεύω θα είναι και η επιτυχία της.

Δείτε περισσότερα για τα project του Νικόλα Σαμαρά στην ιστοσελίδα του αλλά και στα social media.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ