Ο Γιώργος Καραμήτρος και το οινοποιείο Monsieur Nicolas

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
Ο Γιώργος Καραμήτρος και το οινοποιείο Monsieur Nicolas

 

– Το οινοποιείο σου Μεσιέ Νικολά (Monsieur Nicolas) βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη του Μεσενικόλα που έχει σαν κύρια ποικιλία το Μαύρο Μεσενικόλα σωστά; Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Μεσιέ Νικολά που δίνει το όνομα και τον τίτλο του στο τόπο, την ποικιλία και το οινοποιείο σου;

Γύρω στο 1455 έρχεται στο Μεσενικόλα για να βρει καταφύγιο ζωής ο Monsieur Nicolas, ένας ευγενής, φραγκικής καταγωγής, γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και του καλού κρασιού που αναγνωρίζει στην τοπική ποικιλία ενός μαύρου σταφυλιού μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Καθώς αφιέρωσε τη ζωή του στη συστηματική καλλιέργειά της όπως και στη ανάπτυξη της αμπελουργίας στην περιοχή, οι ντόπιοι τον τίμησαν δίνοντας το όνομά του (στην ντοπιολαλιά το Μεσιέ Νικολά έγινε Μεσενικόλα) στην τοπική ποικιλία καθώς και στο χωριό που αναπτύχθηκε γύρω από τα αμπέλια.

 

– Εσύ πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το κρασί;

Θυμάμαι ως παιδί παίζοντας με τα αδέλφια μου κυνηγητό στ’ αμπέλια, να βάζουμε τις μύτες μας ανάμεσα στα λουλούδια του σταφυλιού για να ανασάνουμε τα μοναδικά αρώματα τους. Το καλοκαίρι να θαυμάζουμε το θαύμα της φύσης που ξετυλιγόταν μπροστά στα μάτια μας, με τα σταφύλια ν’ αλλάζουν χρώματα, να γεμίζουν χυμούς και ευωδιές και ύστερα θυμάμαι τον τρύγο! Τη μεγάλη γιορτή, που μέχρι κι εμείς τα παιδιά καταλαβαίναμε πόσο σπουδαία ήταν… Και βέβαια ήταν εκείνη η αγωνία του πατέρα μου για τη ζύμωση του κρασιού, η υπομονή και τα ξενύχτια του, η αγάπη και το σεβασμός του γι’ αυτή την πανάρχαια διαδικασία που συντελούνταν στα υπόγειά μας. Θεωρώ ότι όποιος μεγάλωσε με αυτές τις εικόνες, μέσα σ’ αυτά τα χρώματα και αυτές τις μυρωδιές, δε θα μπορούσε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

– Πόσα χρόνια οινοποιείς;
Ασχολούμαι με την οινοποίηση από το 1990. Το Οινοποιείο ιδρύθηκε το 2000 και βρίσκεται στον Μεσενικόλα, ένα χωριό στις πλαγιές των Αγράφων σε απόσταση 2χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα.

 

– Η ζώνη του Μεσενικόλα είναι η μικρότερη ζώνη της Ελλάδας και εσύ ο μόνος οινοποιός. Με την ΠΟΠ ονομασία και ότι αυτό συνεπάγεται – ποιότητα, τυπικότητα, εμπορικότητα, κ.α.- να στηρίζεται πάνω σου, πως νοιώθεις που είσαι ο μόνος και ο μοναδικός;

Είναι από τις νεότερες και όντως η μικρότερη ΠΟΠ ζώνη στην Ελλάδα. Στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες όχι και τόσο επιτυχημένες , που περισσότερο κακό παρά καλό έκαναν. Αυτό ήταν και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισα στις πρώτες μου επαφές με σημαντικούς πελάτες στην Αθήνα, οι οποίοι αρνούνταν να δοκιμάσουν το κρασί ενθυμούμενοι την πρότερη κακή εμπειρία τους από αυτό. Χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή για να καταφέρω να πείσω για την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μαύρο Μεσενικόλα. Το Οινοποιείο μου είναι το μοναδικό εγκατεστημένο στη ζώνη ΠΟΠ και άρα είμαι ο μοναδικός που έχει δικαίωμα να οινοποιεί το κρασί αυτό. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη και την οποία αποδέχομαι με χαρά. Έχω αφοσιωθεί στην προσπάθεια διάδοσης του κρασιού του τόπου μου στους οινόφιλους όλου του κόσμου, κρατώντας την ποιότητα του στα υψηλότερα επίπεδα.

 

– Αλήθεια τι είναι αυτή η ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα και πόσο εύκολη είναι η καλλιέργεια της ;

Οι αμπελώνες στη ζώνη βρίσκονται σε υψόμετρο από 250-750 μ., σε συνδυασμό δε με την υγρασία της Λίμνης Πλαστήρα – η αύρα της λίμνης και οι βροχές είναι η μοναδική υγρασία που προσλαμβάνουν τα ξερικά φυτά μας- συνθέτουν ένα ιδιαίτερο και μοναδικό terroir. Επειδή η ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα είναι απόλυτα εγκλιματισμένη στην περιοχή , η καλλιέργειά της είναι σχετικά εύκολη. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, πράγμα που σημαίνει ότι το αμπέλι πρέπει να παλέψει για να βρει νερό και θρεπτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η έλλειψη όμως των στοιχείων διατροφής είναι παράγοντας που συντελεί στην παραγωγή σταφυλιών υψηλής ποιότητας.

– Πόσο πίσω πάει χρονικά η παραγωγή κρασιού στην περιοχή;

Η περιοχή υπήρξε παραδοσιακά αμπελουργική από την αρχαιότητα με βασική ασχολία των κατοίκων την αμπελουργία, την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Με την μετακίνηση των πληθυσμών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλοί αμπελώνες εγκαταλείφθηκαν και η αμπελοκαλλιέργεια κινδύνεψε να εξαφανισθεί. Με την οικογένειά μου επιδοθήκαμε σε αγώνα για να μπορέσουμε να διασώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες, φυτεύοντας συνεχώς νέους αμπελώνες κι έτσι είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε κλήματα 80 και πλέον ετών…

 

-Στη ζώνη ΠΟΠ είναι νομοθετημένες και μπορούν να συμμετέχουν και δυο διεθνείς ποικιλίες, Syrah και Carignan. Είναι απαραίτητες; Βελτιώνουν, θα λέγαμε, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της γηγενούς ποικιλίας;

Το Syrah & το Carignan (συμμετέχουν 30% σύμφωνα με το ΦΕΚ 1994 που περιγράφει το blend του ΠΟΠ (Μεσενικόλα) συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά που λείπουν από το Μαύρο Μεσενικόλα (70%). Το Syrah δίνει το έντονο χρώμα και περισσότερο σώμα, ενώ το Carignan προσδίδει περισσότερη οξύτητα.

 

– Εσύ δεν έχεις μείνει όμως μόνο στο  ΠΟΠ Μεσενικόλα, καλλιεργείς κι άλλες ποικιλίες και έχεις μια μεγάλη ποικιλία κρασιών. Ποιες άλλες ποικιλίες καλλιεργείς και τι άλλα κρασιά παράγεις;

Βασική ποικιλία που καλλιεργούμε εκτός του Μαύρου Μεσενικόλα είναι ο Λημνιώνας, τοπική ποικιλία που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στον Μεσενικόλα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οίνου & Αμπέλου.

– Η εμφάνιση όλων των κρασιών σου, ετικέτα αλλά και φιάλη είναι πρωτότυπη, μοντέρνα και εντυπωσιακή, κάποιες φορές δε, θα έλεγα και ανατρεπτική. Χρώματα έντονα, καρικατούρες, ματ φιάλες. Πώς το αποφάσισες; Από που εμπνεύστηκες;

Μου αρέσει να πειραματίζομαι. Κάθε κρασί έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Αυτή την ιστορία προσπαθούμε να διηγηθούμε σε κάθε ετικέτα, σε κάθε συσκευασία. Οι ιδέες έρχονται από προσωπικές εμπειρίες, από ιστορίες του τόπου μου κ.ά. Για παράδειγμα δημιουργήσαμε τη τετράγωνη φιάλη για κρασί, για το Messenicola, γιατί θέλαμε στη μοναδικότητα της ποικιλίας αυτής, να δώσουμε μια εξίσου μοναδική συσκευασία. Το «Tales of Blood» (Ιστορίες αίματος) παραπέμπει στην ιστορία της «Ωραίας Κοιμωμένης» με την κοπέλα που τρυπάει το δάχτυλο της. Oι κορυφογραμμές των Αγράφων περιγράφουν μια γυναίκα που κοιμάται την «Ωραία Κοιμωμένη» – φιγούρα ορατή από την Καρδίτσα-αλλά και τους δεσμούς αίματος της περιοχής με την αμπελοκαλλιέργεια. Το «Paradise can wait», το δημιούργησα όταν ένας καλός μου φίλος κινδύνεψε από σοβαρή ασθένεια γιατί ο «Παράδεισος μπορεί να περιμένει» για τον φίλο μου! Ο κόσμος αγάπησε, αυτή την κάπως «ανατρεπτική» ματιά μας και τα βραβεία στους διαγωνισμούς συσκευασίας ήρθαν για να μας επιβεβαιώσουν. Θέλουμε οι νέοι να αγκαλιάσουν το ελληνικό κρασί και θεωρούμε ότι οι ετικέτες μας βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

– Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;

Το νέο κρασί «Snob» ήρθε και εκπλήρωσε ένα όνειρο. Εδώ και χρόνια ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα αφρώδες κρασί, από την τοπική ποικιλία Λημνιώνα, που την αγαπώ ιδιαίτερα. Το Snob κυκλοφόρησε στις γιορτές των Χριστουγέννων και η αποδοχή του κόσμου εν μέσω καραντίνας ήταν μοναδική! Πρόκειται για ένα αφρώδες Dry ροζέ κρασί με μοναδική ταυτότητα και αρώματα. Τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ, προχωράμε με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά.

– Η λίμνη Πλαστήρα είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι. Απ’ όσο μάλιστα γνωρίζω στο χωριό Μεσενικόλα υπάρχει κι ένα Μουσείο κρασιού. Αν έρθουμε προς τα εκεί πού θα δοκιμάσουμε τα κρασιά σου; Το οινοποιείο σου είναι επισκέψιμο;

Η κατασκευή νέου σύγχρονου Οινοποιείου στην πόλη της Καρδίτσας, επέτρεψε τη μεταφορά του μεγάλου όγκου της δουλειάς κι έτσι ανακαινίσαμε το οικογενειακό οινοποιείο στον Μεσενικόλα. Είμαστε στη διαδικασία απόκτησης άδειας επισκέψιμου οινοποιείου και περιμένουμε να υποδεχθούμε όλο τον κόσμο που αγαπά το κρασί. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας θα δοκιμάζουμε όλα τα κρασιά μας, ενώ στο κελάρι μας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε τους χώρους παλαίωσης των κρασιών και να μάθουν περισσότερα μυστικά για την παραγωγή του κρασιού, αλλά και για την ιστορία της περιοχής.

 

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ