Ο πλούτος των αιγαιοπελαγίτικων κρασιών

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 2'
Ο πλούτος των αιγαιοπελαγίτικων κρασιών

Δεμένα στο άρμα μιας αμπελοοινικής ιστορίας που ξετυλίγεται και φθάνει χιλιάδες χρόνια πίσω, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους έχουν μακραίωνη παράδοση στο κρασί. Ανέκαθεν δημιουργούσαν μοναδικά κρασιά και ποικιλίες σταφυλιών άριστα εγκλιματισμένες στις κατά τόπους διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Στη σύγχρονη εποχή βλέπουμε την οινική παράδοση είτε να συνεχίζεται, είτε να αναβιώνει στις περιοχές που είχε εγκαταλειφθεί. Πάντα μέσα από τις κοπιαστικές προσπάθειες των συγχρόνων οινοποιών που καλλιεργούν κυρίως γηγενείς ποικιλίες. Αμπέλια που λούζονται τον ήλιο και την αλμύρα, καλλιέργεια σε δύσκολες κι απόκρημνες πεζούλες, άνυδρα ηφαιστειακά χώματα με μοναδικά terroirs. Όλα αυτά είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που το Αιγαίο εξακολουθεί να μας χαρίζει μοναδικά κρασιά.

Unsplash

Οι ετικέτες των Κυκλάδων

Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, πρώτος σταθμός είναι η ηφαιστειακή Σαντορίνη. Εκεί υπάρχει ο παλαιότερος αυτόριζος αμπελώνας της Ευρώπης, αφού η φυλλοξήρα δεν πρόσβαλε το νησί ποτέ. Οι παράξενες «αμπελιές» της, κλέβουν τις εντυπώσεις και παράγουν μοναδικά ξηρά αλλά και γλυκά Vinsanto. Αυτές οι ποικιλίες αντέχουν στο χρόνο, με το εντυπωσιακό Ασύρτικο να δεσπόζει και να αφήνει ανεξίτηλη την σφραγίδα του στα μεγάλα ΠΟΠ κρασιά που παράγονται.

Στην Πάρο εκτός από την γλυκιά ΠΟΠ Μαλβαζία θα συναντήσουμε και την μόνη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας που μια λευκή ποικιλία, η Μονεμβασιά, οινοποιείται μαζί με μια ερυθρή, την Μανδηλαριά, για να δώσει το ερυθρό ΠΟΠ Πάρος.

Unsplash

Άλλα ορόσημα του αιγαιοπελαγίτικου οίνου

Απαραίτητες στάσεις: στην Τήνο για να το υπέροχο Μαυροτράγανο της και όχι μόνο, στην Άνδρο, στη Σύρο για ένα Ασύρτικο που μοσχοβολάει, στην Νάξο και στην Αμοργό, για την ρακή. Επισκέψιμα οινοποιεία επίσης υπάρχουν στη Σίκινο και την Μήλο, ενώ μια επίσκεψη στην κοσμοπολίτισσα Μύκονο για μια βόλτα στην Άνω Μερά είτε στο επισκέψιμο οινοποιείο είτε στο «Bistrot de Nicolas» – ένα wine restaurant που ειδικεύεται στην γαλλική γαστρονομική κουλτούρα – θα εντυπωσιάσει τον ουρανίσκο σας.

Ποικιλίες: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μονεμβασιά, Κουντούρα, Σαββατιανό, Ποταμίσι, Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο, Μαυροκουντούρα, Λημνιό, Γαϊδουριά, Κατσανό, Μοσχάτο Λευκό, Αθήρι Μαύρο, Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα, Βοϊδομάτης, Φωκιανό.

Οινοποιεία: Βενετσάνος, Kτήμα Σιγάλας, Χατζηδάκης, Μπουτάρη Οινοποιητική, Gaia Wines, Santo Wines, Γαβαλάς, Αργυρός, Καραμολέγκος, Κάναβα Ρούσου, Κουτσογιαννόπουλος, Vassaltis, Volcanic slopes vineyards, Μικρά Θήρα, Κάναβα Χρυσού και Τσέλεπος, Αnhydrous Winery, Μωραΐτη, Moraitico – Γ. Μωραΐτη, Vaptistis Winery, Volacus Wine, T-oinos, Οινοποιία Σύρου, Μάναλης, Οινοποιείο Κωνσταντάκη.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ