Εθνικός Κήπος: Ο “πράσινος στυλοβάτης” της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Εθνικός Κήπος: Ο “πράσινος στυλοβάτης” της Αθήνας

Πλέον γίνονται προσπάθειες καταγραφής όλων των φυτών του Εθνικού Κήπου ψηφιακά, καθώς αυτά έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιβαλλοντική αξία. Έχουν δηλαδή, υψηλότερα ποσοστά φωτοσύνθεσης, δέσμευσης CO2 και έχουν υψηλή αντοχή σε ρύπανση και προσβολές.

Πηγαίνοντας λίγο πίσω, στα έτη 1834-41 στην σημερινή περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, χτίζονται τα βασιλικά ανάκτορα και σιγά σιγά η γειτονιά αναβαθμίζεται και αποκτά άλλο χαρακτήρα. Τότε, η βασίλισσα Αμαλία αναλαμβάνει προσωπικά τη δημιουργία του βασιλικού κήπου. Ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Φρίντριχ φον Γκέρτνερ αφού είχε σχεδιάσει τα βασιλικά ανάκτορα, ανάλαβε και τον βασιλικό κήπο. Η διαμόρφωση του κήπου ξεκίνησε το 1839 με τη φύτευση 15000 καλλωπιστικών φυτών που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Σε αυτά προστέθηκαν και φυτά από χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής. Παράλληλα πολλά αυτοφυή φυτά από το Σούνιο και την Εύβοια.

Πηγή: Unsplash

Σύμφωνα με τις φήμες γύρω από τον Κήπο, η Αμαλία φρόντιζε προσωπικά τον κήπο 3 ώρες την ημέρα και η ίδια φύτεψε τις Ουασινγκτόνιες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην κεντρική είσοδο της ομώνυμής της λεωφόρου.

Μέχρι και σήμερα, μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα από Κουτσουπιές, Ίταμους, Αγγελικές, Πεύκα, Λεύκες, Κανάριους Φοίνικες και πολλά άλλα. Παράλληλα, ένα δέντρο που βρίσκουμε σπάνια στην Αττική, είναι η βελανιδιά. Οι βελανιδιές του κήπου χρονολογούνται από το 1845. Επιπλέον, μαζί με αυτή τη πλούσια χλωρίδα υπάρχει και η πανίδα, η οποία αποτελείται από Κυπρίνους που κολυμπούν στη λίμνη και τις νεροχελώνες. Φυσικά, υπάρχουν πάπιες, πτηνά ακόμη και κουνέλια που ζουν περιφραγμένα.

Τι να μη σας διαφύγει:

Το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο: Βρίσκεται προς την πλευρά της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης κατά την περίοδο δημιουργίας του Κήπου και χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια ως εξωτερικό αίθριο .

Το ηλιακό ρολόι: Βρίσκεται μπροστά από τις Ουασινγκτόνιες στην κεντρική είσοδο. Πρόκειται για έναν επικλινή μεταλλικό δείκτη στερεωμένο σε μαρμάρινη βάση στην οποία είναι χαραγμένες οι ώρες. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα.

Η παιδική βιβλιοθήκη: Στον χώρο του Εθνικού Κήπου λειτουργεί η  Παιδική Βιβλιοθήκη, όπου στο συγκεκριμένο κτίριο η βασίλισσα απολάμβανε στιγμές ηρεμίας.

Σήμερα τριγυρνώντας στα μονοπάτια του, θα συναντήσετε τις  προτομές του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Ευνάρδου, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς (Jean Moreas), Δ. Σολωμού, Σπ. Σαμαρά. Μια βόλτα στον πράσινο πνεύμονα της πόλης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον αστικό ιστό. Φυσικά το ιστορικό καφενείο που βρίσκεται από την πλευρά της Ηρώδου Αττικού είναι το κατάλληλο μέρος για την αρχή ή τον επίλογο της βόλτας σας.

Πρόκειται για έναν υπέροχο κήπο, που ο Χένρι Μίλερ, ο συγγραφέας που αγάπησε πολύ την Ελλάδα, εκθείασε λέγοντας: «Το πάρκο παραμένει στη μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφτεί στη ζωή μου. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά ένα πίνακα ή ονειρεύεται, να βρίσκεται σε έναν τόπο που όμως δεν μπορεί ποτέ να πάει»

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ