Μια γιορτή που όλοι αγαπούν, με ξέφρενο κέφι, χαρά και μεταμφιέσεις, οι Απόκριες απολαμβάνουν την τιμητική τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παντού στήνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα καρναβάλια και οι «φανατικοί» καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους για χορό και διασκέδαση.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας οι δρόμοι κλείνουν για μέρες, με τον κόσμο να διασκεδάζει μέρα νύχτα, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα των αποκριάτικων εορτών.
Ας δούμε μερικές από τις περιοχές που φιλοξενούν τα δημοφιλέστερα καρναβάλια με χιλιάδες κόσμο να τα επισκέπτεται κάθε χρόνο.
Πάτρα
Η πρωταγωνίστρια του καρναβαλιού δεν είναι άλλη από την Πάτρα. Το μήνα Φεβρουάριο, η πόλη έχει την τιμητική της, με τις μεταμφιέσεις, τους χορούς και πάρτυ να ξεκινούν από νωρίς. Στο περίφημο πατρινό καρναβάλι συμμετέχουν ομάδες και κόσμος από όλη την Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν με κέφι ένα ατελείωτο πάρτυ, στους δρόμους, τα μαγαζιά, σε εκδηλώσεις.
Στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής, η συμμετοχή των καρναβαλιστών αγγίζει τα 30.000 άτομα που διασχίζουν το κεντρικό δρόμο της Πάτρας, ντυμένοι με στολές, σε άρματα με μουσική και χορό. Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας με πληθώρα πυροτεχνημάτων να χρωματίζει με φως τον ουρανό!
Ξάνθη
Το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας λαμβάνει χώρα στην όμορφη πόλη της Ξάνθης. Χιλιάδες επισκέπτες διασκεδάζουν παρέα με τους ντόπιους σε διάφορες παρελάσεις, εκδηλώσεις και πάρτυ που πραγματοποιούνται στο κέντρο της πόλης. Για πρώτη φορά οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές, οργανώθηκαν στην Ξάνθη το 1966.
Κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών, αναβιώνουν διάφορα έθιμα της περιοχής. Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί ένα από αυτά, το «κάψιμο του Τζάρου». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στον ποταμό Κόσυνθο, όλοι οι επισκέπτες του καρναβαλιού ζουν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από πυροτεχνήματα, αποχαιρετώντας την αγαπημένη τους γιορτή.
Σκύρος
Ένας ακόμη σημαντικός αποκριάτικος προορισμός, η πανέμορφη Σκύρος, γεμίζει επισκέπτες, εκτός από το καλοκαίρι και τις γιορτινές ημέρες του Φεβρουαρίου. Ένα από τα πιο αυθεντικά και ιδιαίτερα καρναβάλια της χώρας μας με έθιμα που έχουν διατηρηθεί στο χρόνο.
Εδώ, επικρατεί μια Διονυσιακή ατμόσφαιρα με τους διάσημους «Γέρους» με πολλά κουδούνια στη μέση, να ξεσηκώσουν τον κόσμο σε ξέφρενο γλέντι με πολύ γέλιο και χαρά. Τον συνοδεύουν η «Κορέλα», ένας άντρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία στολή και ο «Φράγκος», που έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι.
Εντυπωσιακό είναι και το έθιμο της τράτας, που σηματοδοτεί τη λήξη των αποκριών. Ντόπιο κάτοικοι και επισκέπτες φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν λέγοντας διάφορα στιχάκια για διάφορα συμβάντα.
Ρέθυμνο
Απόκριες με άρωμα μιας άλλης εποχής, ζωντανεύουν στην όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, με μια ιστορία 100 περίπου χρόνων. Ένα από τα δημοφιλέστερα καρναβάλια της χώρας μας, το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι έχει καθιερωθεί ως «Καρναβάλι της Κρήτης», με πλήθος επισκεπτών να διασκεδάζει με τους ντόπιους από το πρωί ως το βράδυ σε ξέφρενους ρυθμούς.
Παιδικές παρελάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις χαρίζουν διάθεση και γέλιο στους λάτρεις των αποκριάτικων ημερών στο πανέμορφο νησί. Η μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής ολοκληρώνεται με την εντυπωσιακή καύση του Καρνάβαλου στην παραλία.
Κοζάνη
Ακόμη ένας ιδιαίτερος εορτασμός των αποκριών στη μακεδονίτικη πόλη της Κοζάνης. Η Κοζανίτικη Αποκριά είναι μια μορφή αγροτικής Αποκριάς με φανερή παγανιστική προέλευση, που σκοπό έχει την ανατροπή της καθιερωμένης τάξης πραγμάτων. Μια γιορτή γεμάτη ψυχαγωγία, γλέντι και απόλαυση σε ένα από τα δημοφιλέστερα καρναβάλια της Ελλάδας.
Σημείο αναφοράς της Κοζανίτικης Αποκριάς παραμένει o Φανός, που γιορτάζεται εδώ και αιώνες στην πόλη. Οι Φανοί ανάβουν όλοι μαζί το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς αλλά από την Τσικνοπέμπτη στήνεται κάθε βράδυ γλέντι σε κάθε έναν από αυτούς με τη σειρά. Ο κόσμος διασκεδάζει, χορεύει και γλεντάει γύρω από κάθε Φανό, με την πόλη να καθίσταται ένα μοναδικό μέρος για διαφορετικές απόκριες με εθιμικό χαρακτήρα.