Οι «μυθικοί» ελληνικοί προορισμοί – Τόποι γερά δεμένοι με την ιστορία

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Οι «μυθικοί» ελληνικοί προορισμοί – Τόποι γερά δεμένοι με την ιστορία

Μύθοι και θρύλοι είναι δεμένα με τον τόπο μας και «στολίζουν» κάθε περιοχή με πλούσιες ιστορίες. Ας δούμε λίγους από τους διάσημους ελληνικούς μύθους που με τον ένα ή άλλο τρόπο συνδέονται με αγαπημένους προορισμούς που επισκέπτεστε κάθε εποχή του χρόνου.

 

Κνωσός

Στη καρδιά ενός από τους πιο μεγαλοπρεπείς πολιτισμούς της αρχαιότητας, βρισκόταν η Κνωσός, το παλάτι του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Σύμφωνα με τον μύθο, η σύζυγος του γέννησε τον Μινώταυρο, το πλάσμα με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Ο Μινώταυρος εγκλωβίστηκε μετά από εντολή του Μίνωα, στον Λαβύρινθο που έφτιαξε ο Δαίδαλος. Όταν ο Μίνωας υπέταξε την Αθήνα ζήτησε ως ποινή για τους Αθηναίους να στέλνουν κάθε εννιά χρόνια στην Κρήτη εφτά νέους και εφτά νέες, για να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο μέσα στον Λαβύρινθο. Αυτό όμως θέλησε να σταματήσει ο Θησέας ο οποίος σκότωσε το μυθικό τέρας.

Όλυμπος

Πηγή: Unsplash

Ο οίκος των θεών είναι αναμφισβήτητα ένα βουνό που συμβόλιζε πολλά για τους αρχαίους Έλληνες και προκαλούσε όπως προκαλεί μέχρι και σήμερα, δέος και θαυμασμό. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδος με υψόμετρο 2.918 μέτρα και η κατοικία των 12 «Ολύμπιων» Θεών όπου η κορυφή του, το Πάνθεον ή αλλιώς Μύτικας, θεωρούταν το σημείο συνάντησής των θεών. Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται η Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων αφιερωμένη στον Δία και στους 12 θεούς. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών όπου ένας τεράστιος βωμός στήθηκε εκεί για να γίνονται οι προσφορές στους θεούς, υπό τη σκιά της ορεινής τους κατοικίας.

Ικαρία

Σε συνέχεια του προηγούμενου μύθου, ο δημιουργός του Λαβύρινθου Δαίδαλος φυλακίστηκε μαζί με τον γιο του Ίκαρο, από τον Μίνωα. Ο λόγος της φυλάκισης ήταν ότι ο Δαίδαλος είχε βοηθήσει την Πασιφάη να ενωθεί με τον Ταύρο του Ποσειδώνος και να γεννηθεί ο Μινώταυρος. Ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο δραπέτευσαν από τον Λαβύρινθο με τη βοήθεια των φτερών που είχε κατασκευάσει και για τους δύο ο Δαίδαλος, χρησιμοποιώντας πούπουλα και κερί.

Τα φτερά αυτά που προσάρτησαν στους ώμους τους, τους βοήθησαν να πετάξουν. Όμως, ο Ίκαρος γοητευμένος από τη πτήση, πέταξε πολύ ψηλά και ο ήλιος έλιωσε το κερί των φτερών του. Έτσι, έπεσε στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του.  Η περιοχή αυτή ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος και το κοντινό νησί, Ικαρία.

Νάξος

Πηγή: Unsplash

Γύρω από την πολύπλευρη μυθική φιγούρα του Θησέα βρίσκουμε άλλον ένα δημοφιλή προορισμό, τη Νάξο. Σύμφωνα με τον μύθο, μετά την αναχώρησή του από τη Κρήτη ο Θησέας σταμάτησε στο νησί. Εκεί εγκατέλειψε την Αριάδνη, η οποία αποκοιμήθηκε σε μια παραλία. Τότε την είδε ο Διόνυσος και την ερωτεύτηκε.

Πήλιο

Τα πυκνά δάση του Πηλίου, που σήμερα επισκεπτόμαστε για υπέροχες πεζοπορίες, κάποτε κατοικούνταν από τους Κενταύρους. Ο πιο σοφός από αυτούς ήταν ο Χείρων, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας και ο Ιάσων.

Ιθάκη

Μετά από 20 χρόνια απουσίας ο Οδυσσέας του Ομήρου, έφτασε τη πατρίδα του τη Ιθάκη. Εκεί ο Οδυσσέας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες που είχαν «καταλάβει» το παλάτι του. Αφού τους αντιμετώπισε, η ιστορία έκλεισε με αίσιο τέλος αφού η οικογένειά του, με τη Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο ενώθηκε και πάλι.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ