Η Λάρισα είναι μια πόλη ζωντανή όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει την κοσμοπολίτικη αύρα μιας σύγχρονης πόλης, προσφέροντας επιλογές για όλες τις ηλικίες, την οικογένεια, τους φοιτητές και τις παρέες που γεμίζουν καθημερινά τους πεζόδρομους και τα σοκάκια της.
Οι ντόπιοι επιβεβαίωσαν την πρώτη μας εντύπωση: Οι Λαρισαίοι απολαμβάνουν τις βόλτες τους, την ποδηλατάδα τους στο κέντρο της πόλης, συχνάζουν στα καφέ και στα ταβερνάκια, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Μια πόλη φιλόξενη, ζωντανή, με πολλές εναλλακτικές επιλογές.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας, εκτός από την πόλη είχαμε το χρόνο να επισκεφθούμε μερικά από τα γύρω χωριά, κάποια από τα οποία κέρδισαν τις εντυπώσεις μας.
Το Πάσχα αποτελεί ιδανική περίοδο για να επισκεφθείτε τη Λάρισα και να εξορμήσετε στα αυθεντικά χωριουδάκια της.
Αγιά
Η όμορφη κωμόπολη της Αγιάς βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στις νότιες υπώρειες του όρους Όσσα ή Κίσσαβος. Tip: Στη διαδρομή σας από τη Λάρισα για την Αγιά, η οποία έχει διάρκεια περίπου 30′, θα συναντήσετε πολλούς αμυγδαλεώνες που ομορφαίνουν το τοπίο και αποδεικνύουν την ευφορία της Θεσσαλικής γης.
Κατά την άφιξή σας στην κωμόπολη, θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, που είναι και ο πολιούχος της Αγιάς. Αφού κάνετε την περιήγησή σας στα στενά δρομάκια της, κατηφορίστε προς την πλατεία του χωριού για να απολαύσετε τον καφέ ή τα μεζεδάκια σας.
Κάτι που θα σας τραβήξει την προσοχή είναι τα αρχοντικά που συναντάμε στην Αγιά και μαρτυρούν την οικονομική άνθηση που απολάμβανε η περιοχή στο παρελθόν. Πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα λόγω της παραδοσιακής τους αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφθείτε το αρχοντικό Αλεξούλη, το οποίο χρονολογείται από το 18ο αι. και λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο (κατόπιν συνεννόησης).
Μονή Εισοδίων Θεοτόκου & Αγίου Παντελεήμονα
Το βυζαντινό μοναστήρι απέχει μόλις 3 χλμ. από την Αγιά. Αν την επισκεφθείτε το Πάσχα, είναι μια ευκαιρία να παρακολουθήσετε εδώ τις Ακολουθίες. Αποτελεί μάλιστα το ένα από τα δύο εναπομείναντα μοναστήρια που εντάσσονταν στο όρος Κελίων (συγκρότημα μοναστηριών και ασκηταριών: 11ος – 14ος αιώνας).
Ο ναός είναι ζωγραφισμένος σε δεύτερη φάση από το ζωγράφο Γαβριήλ τον Πελοποννήσιο, το 1724. Στο εσωτερικό της, θα παρατηρήσετε το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που σώζεται έως και σήμερα από το 1579.
Μεταξοχώρι- ένα χωριό κόσμημα
Μόλις 1,5 χλμ. από την Αγιά, συναντήσαμε το Μεταξοχώρι. Το χωριό κέρδισε απευθείας τις εντυπώσεις μας και μπήκε στη λίστα με τους must visit προορισμούς για το Πάσχα.
Η αρχική ονομασία του παραδοσιακού οικισμού ήταν Ρέτσιανη (παλαιοσλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει χωριό δίπλα στο ποτάμι). Σήμερα είναι γνωστό και ως το «χωριό των καλλιτεχνών» και εδώ θα συναντήσετε αρχοντικά σπιτάκια, χρωματιστές περιποιημένες αυλές, εκκλησίες μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού που είναι σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών θα απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τη σκιά των επιβλητικών πλατάνων και τη συντροφιά του ποταμού Αμύρου. Hint: Αν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικεί μόνιμα στο χωριό.
Μια στάση αξίζει να κάνετε και στο Πολιτιστικό κέντρο Μεταξοχωρίου, το παλιό παρθεναγωγείο. Tip: Εδώ, η μεταξοπαραγωγή σταμάτα οριστικά το 1952. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε δύο εκθέσεις. Μια με λαογραφικά στοιχεία του τόπου και μια έκθεση για την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Η Ανδρομάχη Τσιάρα μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο κάνουν σημαντική προσπάθεια και οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές για την διατήρηση της σημαντικής αυτής κληρονομιάς του τόπου.
Tip: Κάθε καλοκαίρι, το μήνα Ιούνιο, λαμβάνει χώρα στο χωριό Γιορτή Κερασιού.
Ραψάνη – μια γλυκιά ανάμνηση
Μια όμορφη έκπληξη στο οδοιπορικό μας ήταν και το χωριό της Ραψάνης. Χτισμένο σε υψόμετρο 500μ. το μικρό χωριό είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη απόδραση στη φύση. Πολλοί Λαρισαίοι επιλέγουν το χωριό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του καλού κλίματος που έχει. Εκεί, οργανώνονται και πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Εδώ περνούσε τα καλοκαίρια του ο Μ. Καραγάτσης, ψευδώνυμο του συγγραφέα Δημήτριου Ροδόπουλου.
Από το «μπαλκόνι» του χωριού, όπου δεσπόζει το Ρολόι από το 1985, θα απολαύσετε θέα στο δάσος Αγίων Θεοδώρων.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, μας υποδέχθηκε θερμά ο πρόεδρος της Κοινότητας Ραψάνης, Ζήλος Δημήτριος, ο οποίος μαζί με το Γυναικείο Συνεταιρισμό του χωριού μας πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου. Εξαιρετική κοτόπιτα, πηχτή, γλυκιά πίτα με ρύζι και καρύδι, παραδοσιακή μπομπότα, γλυκό του κουταλιού σύκο, πορτοκάλι και κυδώνι, τα “ρετσέλια” – τοπικό γλυκό του κουταλιού με πετιμέζι και φρούτα. Πεντανόστιμα, χειροποίητα εδέσματα που αξίζει να δοκιμάσετε!
Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου Ραψάνης για να μάθετε περισσότερα για την παράδοση του τόπου στην καλλιέργεια του αμπέλου.
Αμπελάκια – ένα ιστορικό Αρχοντοχώρι
Πριν από την είσοδο στην Κοιλάδα των Τεμπών, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Θεσσαλίας. Ήδη από τη διαδρομή – ανηφορική με στροφές – θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.
Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού το χειμώνα είναι περίπου 300. Τα Αμπελάκια συνδυάζουν παράδοση, ιστορία και φύση με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ήδη από την είσοδο του χωριού, ο ταξιδιώτης αντιλαμβάνεται τον αρχοντικό του χαρακτήρα.
Ακόμη και σήμερα είναι εμφανές ότι το χωριό γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην ίδρυση του πρώτου εμπορικού συνεταιρισμού παγκοσμίως, την «Κοινή Συντροφία Αμπελακίων». Ο συνεταιρισμός είχε ως κύρια ασχολία τη βαφή νημάτων με χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία ενός φυτού της περιοχής, το ριζάρι.
Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε στο χωριό είναι στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο αρχοντικό Σβαρτς – το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου, καθώς και στην Αγία Παρασκευή, την κεντρική εκκλησία του χωριού.