Kάθε νησί δίνει το δικό του χαρακτήρα στη γαστρονομία του και ορισμένα εδέσματα ξεχωρίζουν λίγο περισσότερο σε κάποιους τόπους.
Συριανά λουκούμια και χαλβαδόπιτες
Το 1822 έφτασε στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, το πρώτο κύμα προσφύγων από τη Χίο, οι οποίοι έφεραν τη τέχνη του λουκουμιού στο νησί και πρόσθεσαν στην Κωνσταντινουπολίτικη συνταγή τη μαστίχα Χίου. Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια είχε βγει η πρώτη μεγάλη παρτίδα συριανών λουκουμιών και το 1837 δημιουργήθηκε η πρώτη επίσημη βιοτεχνία με λουκούμια.
Ο τρόπος παραγωγής μέχρι και σήμερα παραμένει ο ίδιος: στο καζάνι αναμειγνύεται νερό, άμυλο, ζάχαρη, οι χρωστικές και το άρωμα (τριαντάφυλλο, μαστίχα κλπ). Όταν το μείγμα ετοιμαστεί, προστίθενται αμύγδαλα, φιστίκια ή καρύδια και έπειτα απλώνονται σε μια πλάκα, πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη και κόβονται σε μικρά κυβάκια.
Παράλληλα, κάθε τουρίστας της Σύρου φεύγει με μια τουλάχιστον χαλβαδόπιτα στις αποσκευές του. Η χαλβαδόπιτα είναι μια μικρή στρογγυλή πίτα, με δύο λεπτά και τραγανά φύλλα όστιας τα οποία ανάμεσά τους έχουν μείγμα από ασπράδι αυγού, μέλι, ζάχαρη κ.α.
Η μελόπιτα και τα αμυγδαλωτά Σίφνου
Η μελόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο, με μέλι και μυζήθρα είναι μία εύκολη παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή, η οποία απογειώνεται από το θυμαρίσιο μέλι του νησιού. Παράλληλα, στη Σίφνο θα βρείτε και εξαιρετικά αμυγδαλωτά, τα οποία εκεί φτιάχνονται σε παραλλαγές: τα αμυγδαλωτά κατσαρόλας, φούρνου και το μακρόστενο αμυγδαλωτό.
Σίφνος: 5 + 1 γαστρονομικές στάσεις που θα γεμίσουν τον ουρανίσκο σας
Τα ξεροτήγανα Αμοργού
Τα ξεροτήγανα στην Αμοργό, μοιάζουν σαν τις δίπλες και είναι το γλυκό που φτιάχνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αλλά τα προσφέρουν και στους γάμους ή τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι.
Η Νάξος και τα γλυκά του κουταλιού της
Τα γλυκά κουταλιού και η αμυγδαλόπιτα της Νάξου είναι μερικά από τα γευστικά σήματα κατατεθέν του εύφορου αυτού νησιού που φημίζεται για το καλό φαγητό του. Στη Νάξο καλλιεργούνται διάφορα εσπεριδοειδή με πρωταγωνιστή το κίτρο. Η ποικιλία των γλυκών του κουταλιού είναι ευρεία και περιλαμβάνει νεράντζι, πορτοκάλι, κίτρο και σταφυλάκι ή βερίκοκο. Άλλο χαρακτηριστικό και ξεχωριστό γλυκό που θα γευτείτε στη Νάξο είναι η αμυγδαλόπιτα, που περιλαμβάνει αυγά, χοντροκομμένα αμύγδαλα, λίγο παξιμάδι και σιρόπι.
Οδοιπορικό Γεύσεων στη Νάξο – Τα γευστικά highlight
Το Μηλέικο κουφέτο, το ροφιόλι και η καρπουζόπιτα
Το γνωστό μηλέικο κουφέτο είναι στην ουσία το γλυκό του γάμου, μόνο που εκτός από μέλι και αμύγδαλα περιέχει και κομμάτια ντόπιας λευκής κολοκύθας, η οποία βράζεται με ζάχαρη και στο τέλος της προστίθενται αμύγδαλα. Στη Μήλο ακόμη, θα βρείτε την δημοφιλή καρπουζόπιτα η οποία γίνεται χωρίς φύλλο, μόνο με τη ψίχα του ντόπιου καρπουζιού, που κόβεται και ανακατεύεται με αλεύρι, λάδι, μέλι και σουσάμι. Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε και το ροφιόλι, ένα πιταράκι γεμισμένο με καρύδι, φρυγανιά, σουσάμι, μέλι και γαρίφαλο.
Δείτε επίσης:
Sustainable Hospitality: Τα πιο eco friendly ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Dexamenes: Το οινοποιείο που έγινε εντυπωσιακό ξενοδοχείο στην Κουρούτα