Στη Κέρκυρα – η βασίλισσα Παστιτσάδα
Στο νησί των Φαιάκων κάθε Δεκαπενταύγουστο στα περισσότερα σπίτια φτιάχνουν την περίφημη κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα. Ένα πιάτο με βενετσιάνικες ρίζες όπου σήμερα είναι γνωστό σαν ένας πεντανόστιμος συνδυασμός ζυμαρικών με το πουλερικό που μελώνει τέλεια στη πλούσια σάλτσα.
Η παρασκευή πρώτα αφορά την προετοιμασία του κόκορα τον οποίο αρχικά ροδίζουν με φρέσκο βούτυρο, στη συνέχεια τον σοτάρουν με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά και μετά τον σιγοβράζουν για τουλάχιστον δύο ώρες με σάλτσα από φρέσκες ντομάτες. Το ζυμαρικό που χαρακτηρίζει τη παστιτσάδα είναι τα χοντρά μακαρόνια.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη γευστική διαφορά είναι το καλό δέσιμο της σάλτσας, η κανέλα και το μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε πολλά πανηγύρια του νησιού ωστόσο συνηθίζεται να ψήνουν αρνιά.
Στις Κυκλάδες πρωταγωνιστεί το Κυκλαδίτικο ροστό
Στα κυκλαδίτικα νησιά, όπως η Νάξος η Πάρος, Σαντορίνη, Ίος και Σίφνος ανήμερα Δεκαπενταύγουστου ένα πιάτο δίνει γεύση στην γιορτή, το «κυκλαδίτικο ρόστο». Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κοκκινιστό χοιρινό με έντονο σκόρδο. Συνοδεύεται είτε με χοντρά μακαρόνια είτε με πατάτες.
Χανιώτικο μπουρέκι στη Κρήτη
Το κρητικό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου είναι μια κατηγορία από μόνο του. Αν βρεθείτε σε κρητικό γλέντι την ημέρα της γιορτής, θα βρείτε αμέτρητα φαγητά πάνω στα τραπέζια.
Κάτι που δεν θα λείπει ειδικά στο Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι το κολοκυθομπούρεκο, μια αμιγώς κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Το φύλλο ανοίγεται στο χέρι, βάζουν αρκετό αλεύρι στις πατάτες και στα λεπτοκομμένα κολοκύθια που ανακατεύουν με δυόσμο και και μπόλικη σπιτική μυζήθρα.
Στην Εύβοια για στιφάδο
Στο συγκεκριμένο χωριό αλλά και γενικότερα στην Εύβοια το αγαπημένο φαγητό της γιορτής είναι το στιφάδο. Στον Οξύλινθο συνήθως γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι όπου καλωσορίζουν τους επισκέπτες με μοσχοβολιστό παραδοσιακό σιγομεγειρεμένο στιφάδο που φτιάχνουν με κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί, προσφορά των κατοίκων του χωριού. Οι ντόπιοι μάλιστα λένε ότι αρκετές φορές τα καζάνια που μαγειρεύουν ξεπερνούν τα 170. Hint: το συγκεκριμένο έθιμο τηρήθηκε ακόμα και στην κατοχή με υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα.
Ψήσιμο στις κληματόβεργες
Σε πολλές περιοχές συνηθίζεται το ψήσιμο αρνιού ή κατσικιού στις κληματόβεργες. Σε ένα μεγάλο ταψί δηλαδή, φτιάχνεται ένα πλέγμα από αυτές, και πάνω τους τοποθετείται το κρέας. Έπειτα αυτό τοποθετείται στον ξυλόφουρνο για αρκετές ώρες, ώστε να μελώσει.
Άλλα έθιμα και παραδόσεις της μεγάλης γιορτής, εδώ.