Το διαφανές δυνατό ποτό που παράγεται με διαδικασίες απόσταξης που αποτελούν κληρονομιά κάθε οικογένειας είναι ένα αγαπημένο ποτό για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η παραγωγή του γίνεται όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο αλλά και σε ερασιτεχνικό, με πολλούς ανθρώπους σε χωριά να το φτιάχνουν με μεράκι στα δικά τους καζάνια. Για όσους αγαπούν το τσίπουρο, λοιπόν, σίγουρα μια βόλτα σε επισκέψιμα αποσταγματοποιεία θα είναι μια τέλεια εναλλακτική δραστηριότητα.
Το τσίπουρο είναι συνήθως απόσταγμα (με υψηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα) από στέμφυλα, δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Στον αποστακτήρα προστίθενται αρωματικές ύλες σε διάφορες αναλογίες, αν και υπάρχει τσίπουρο χωρίς καμία extra πρόσμειξη.
Ως αρωματικό χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, ο μάραθος, κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, η μαστίχα Χίου, τα χαρούπια, τα σύκα. Ενώ, στην Κρήτη συνηθίζονται τα φύλλα καρυδιάς.