Η ανακύκλωση είναι μια απαραίτητη συνήθεια. Προκειμένου να σώσουμε το περιβάλλον και να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, οφείλουμε να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας, και πιο συγκεκριμένα να γίνει τρόπος ζωής.
Ξεκινήστε με μια καλή έρευνα
Η αλήθεια είναι πως το σημαντικότερο πράγμα όσον αφορά την ανακύκλωση είναι να γίνεται… σωστά. Συνεπώς, αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα, καλό είναι να ξεκινήσετε με μια καλή έρευνα, αλλιώς η προσπάθεια σας δε θα αποφέρει καρπούς.
Ωστόσο, εξίσου σημαντικό, πέραν του πώς θα κάνετε σωστά τη διαδικασία, είναι και το να την εντάξετε στη ζωή σας. Ενημερωθείτε για το περιβάλλον μέσα από άρθρα ή ντοκιμαντέρ, αναπτύξτε την οικολογική σας συνείδηση, μάθετε τα οφέλη της ανακύκλωσης και η διαδικασία θα γίνει αμέσως ευκολότερη και θα σας φτιάχνει τη διάθεση.
Αντικαταστήστε τα πλαστικά αντικείμενα (μιας χρήσης)
Προτού προβούμε στο διαχωρισμό των σκουπιδιών και την ανακύκλωσή τους, υπάρχουν μερικά μικρά tips που θα χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε μια φορά. Αρχικά, αγοράστε ένα θερμός για το νερό σας και ένα για το καφέ σας, ώστε να σταματήσετε να αγοράζετε μπουκαλάκια με νερό, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Το ίδιο ισχύει και για τις πλαστικές σακούλες. Προμηθευτείτε μερικές πάνινες, τις οποίες μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πλύνετε και να χρησιμοποιήσετε για τη βόλτα σας, τα ψώνια σας, αντικαθιστώντας οριστικά τις πλαστικές.
Αυτή η αλλαγή, εκτός από φροντίδα προς το περιβάλλον, θα σας επιφέρει και οικονομικό όφελος, μιας και επενδύοντας σε ένα προϊόν, θα σταματήσετε τη σπατάλη των χρημάτων σας. Extra: Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την πλαστική σας οδοντόβουρτσα με μια από μπαμπού.
Πώς θα κάνουμε τις διακοπές μας πιο … πράσινες;
Τι ανακυκλώνεται
Πολύ σημαντικό είναι να μάθουμε σωστά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, δεν ανακυκλώνονται όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τι πετάμε στους μπλέ και τι στους πράσινους κάδους; Πάντα κοιτάμε τις συσκευασίες. Πλαστικές συσκευασίες, όπως μπουκάλια νερού, γυάλινες, χάρτινες και μεταλλικές.
Φυσικά, εκτός από μπλε κάδους, υπάρχουν και άλλα σημεία ανακύκλωσης, τα οποία καθορίζονται για συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα.
Τι δεν ανακυκλώνεται
Ένα συχνό λάθος είναι να ανακυκλώνουμε όλες τις συσκευασίες, όπως είναι. Τι δεν πρέπει να ανακυκλώσουμε: Βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, πλαστικές συσκευασίες που δεν έχουν το ειδικό σήμα ανακύκλωσης, χάρτινες συσκευασίες με υπολείμματα τροφών, σπασμένα γυαλιά, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες ή χαρτιά, τροφές και λερωμένες συσκευασίες.
Ανακύκλωση τροφίμων
Κι όμως, τα τρόφιμα ανακυκλώνονται. Συγκεκριμένα, κομποστοποιούνται. Ο κομποστοποιητής είναι μια συσκευή, η οποία μετατρέπει τα υπολείμματα της τροφής μας σε φυσικό λίπασμα. Μπορείτε είτε να προμηθευτείτε τη συσκευή είτε να το κάνετε φυσικά, σε έναν κάδο στο μπαλκόνι σας. Tip: Συνήθως υπάρχουν τοποθετημένοι σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. Στον κομποστοποιητή μπορείτε να «πετάξετε» υπολείμματα φρούτων ή λαχανικών και σιτηρών, θαλασσινά, κρέατα, κόκκους καφέ ή σακουλάκια από τσάι.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Εύκολα tips για να κάνετε το σπίτι σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον