Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό

Το Μαρκόπουλο και ευρύτερα ο αμπελώνας των Μεσογείων, από καιρούς αλλοτινούς, ήταν φημισμένος για τα κρασιά του. Χάρη στην αγάπη και φυσικά, στην τεχνογνωσία ανθρώπων όπως του Βασίλη Παπαγιαννάκου, το κρασί της περιοχής έχει αναδείξει τις «ικανότητές του» παγκοσμίως. Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι ένας άνθρωπος που έμαθε την τέχνη του κρασιού πλάι στον πατέρα του και πλέον ο ίδιος αντιπροσωπεύει την 3η γενιά αμπελουργών-οινοποιών της οικογένειας. Μεγάλωσε πλάι στα αμπέλια γνωρίζοντας έτσι σιγά σιγά κάθε μυστικό τους και όχι μόνο ακολούθησε επάξια την παράδοση αλλά αναβάθμισε το οινοποιείο σε ένα εκ των κορυφαίων.

Στο Διακοπές είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μαζί του και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα έναν πραγματικό λάτρη του κρασιού, που μοχθεί να το αναδείξει.

Ένα εξαιρετικό δείγμα βιοκλιματικής από την αρχιτεκτονική ομάδα των Δημήτρη Γκλιάτη, Έλενας Σταυροπούλου και Γιώργου Σκούρτη, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Η πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία.

Το πρώτο οινοποιείο βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

«Το οινοποιείο μας είναι ειδικά σχεδιασμένο με τρόπο που να χρησιμοποιεί τον Ήλιο και τον αέρα για την μείωση των ενεργειακών αναγκών με αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που χρειάζεται για την ψύξη-θέρμανση του οινοποιείου. Έτσι, βελτιώνεται το ενεργειακό αποτύπωμά του».

Τι θεωρείτε είναι αυτό που έκανε το κρασί σας να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Η έκφραση του terroir των Μεσογείων στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή και ιδιαίτερα της ποικιλίας Σαββατιανό, δίνει κρασιά με τραγανότητα, νοστιμιά ενώ είναι ιδανικά και για πλήθος γαστρονομικών συνδυασμών.

Το σήμα κατατεθέν της περιοχής – Η Ρετσίνα

«Παράγουμε Ρετσίνα καθώς ο Ρητινίτης οίνος γεννήθηκε στην περιοχή και αποτελεί οικογενειακή παράδοση δεκαετιών. Μην λησμονούμε ότι η Ρετσίνα παράγεται από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς την Ρετσίνα ιδιαίτερα από εστιατόρια στο εξωτερικό που την προσθέτουν στα menu γευσιγνωσίας τους, καθώς συνδυάζεται εξαιρετικά με πολλές γεύσεις».

«Θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν αναπτύξει οινική κουλτούρα γιατί η σχέση των Ελλήνων με το κρασί είναι πολύ παλιά. Το κρασί αποτελούσε μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων και ήταν συνδεδεμένο με την οικογένεια, τις χαρές, τις λύπες, την ευζωία και την μεσογειακή διατροφή»

Φωτό: Unsplash

Κρασί-Οικογενειακή υπόθεση

Είστε ένας άνθρωπος με καταγωγή από τα Μεσόγεια. Πώς οραματίζεστε το μέλλον αυτού του τόπου και ποια θεωρείτε είναι τα «δυνατά χαρτιά του»;

«Το όραμα μου είναι αυτός ο τόπος να διατηρήσει τον αγροτικό χαρακτήρα που έχει σήμερα, δηλαδή να διατηρηθούν οι αμπελώνες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη αναδεικνύοντας την μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται στον τόπο αυτό.

Στο μέλλον φαντάζομαι να έχει αναλάβει το οινοποιείο η 4η γενιά της οικογένειας Παπαγιαννάκου, συνεχίζοντας τις αρχές και τις αξίες της οικογενειακής παράδοσης».

Μπορούμε να επισκεφθούμε το οινοποιείο σας αυτή τη περίοδο;

«Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, ενώ παράλληλα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για Covid-19».

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του οινοποιείου στο Facebook και το Instagram.

Δείτε επίσης:

Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί


ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ