Βιβλία με ελληνικές ρίζες

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βιβλία με ελληνικές ρίζες

 

Η αιώνια μούσα του Παπαδιαμάντη – η Σκιάθος

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης , Άπαντα, Εκδόσεις ΔΟΜΟΣ         

Όπως σχολιάζει και ο ίδιος ο Ελύτης, στις περιγραφές του Παπαδιαμάντη, ο αναγνώστης συναντάει τοποθεσίες και διαδρομές που «βλέπει να διαγράφονται μπροστά του». Στο σύνολο του έργου του συγγραφέα εντοπίζονται 202 ξεχωριστές τοποθεσίες. Η Σκιάθος ως ιδιαίτερη πατρίδα του, είναι η μούσα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ από την έμπνευσή του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο Καρκαβίτσας ανέφερε πως η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη φαντάζει ωραιότερη από εκείνη του Θεού.

 

Η Άνδρος ή και Μικρά Αγγλία

Ιωάννα Καρυστιάνη, Μικρά Αγγλία, Εκδόσεις Καστανιώτη

Πηγή: Unsplash

Η δημοφιλής ιστορία της Ιωάννας Καρυστιάνη που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη, αφορά τις θαλασσοφαγωμένες αγάπες  που η καρδιά τους χτυπούσε στο νησί της Άνδρου. Μικρά Αγγλία έλεγαν την Άνδρο, επειδή τολμούσε να αντιπαρατεθεί στο αυτοκρατορικό κλέος της θαλασσοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας.

 

Η Μεγάλη Χίμαιρα της Σύρου

Μ. Καραγάτσης, Η μεγάλη Χίμαιρα, Εκδόσεις της Εστίας

Μια σπαρακτική ιστορία μας αφηγείται ο Μ. Καραγάτσης, με μια πρωταγωνίστρια που λόγω του έρωτά της με τον καπετάνιο Γιάννη Ρεϊζη, τον ακολουθεί και μετακομίζει στη Σύρο. Η ηρωίδα είναι μια τραγική φιγούρα που βλέπει τη Σύρο σαν μια φυλακή. Πολλοί ντόπιοι ισχυρίζονται πως ο Καραγάτσης εμπνεύστηκε την τραγωδία της Μαρίνας από την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από το Κόκκινο Σπίτι στο αρχοντικό Επισκοπείο και στοιχειώνει ακόμα τις ιστορίες των Συριανών.

 

Ένα λεύκωμα της Μυκόνου του 1955

Robert Α. McCabe, Μύκονος 1955-1957,μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Εκδόσεις Πατάκη

Η Μύκονος ήταν σαν ανεξάρτητο νησιωτικό πριγκιπάτο, με τον δικό της πολιτισμό, τους δικούς της χορούς, τα τραγούδια της, την ποίηση, την κουζίνα, τα υφάσματα και την αρχιτεκτονική της. Αυτή τη Μύκονο αγάπησε ο φωτογράφος McCabe, ο οποίος την αποτύπωσε στον φακό του το 1955 και δημιούργησε ένα λεύκωμα με μοναδικές λήψεις από ένα νησί που άλλαξε πρόσωπο.

 

Η Επίδαυρος και οι Μυκήνες του Χένρι Μίλερ

Χένρι Μίλερ, Ο Κολοσσός του Μαρουσιού, μτφρ. Ιωάννα Καρατζαφέρη, Μεταίχμιο

Πηγή: Unsplash

Το βιωματικό έργο του Χένρι Μίλερ για την επίσκεψή του στην Ελλάδα λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η πιο συγκινητική ωδή στις ομορφιές της χώρας μας. ο Αμερικανός συγγραφέας αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και την βίωσε ως αρχέγονη εμπειρία. «Στην Ελλάδα επιθυμείς να κολυμπήσεις στον ουρανό. Θέλεις να πετάξεις τα ρούχα σου, να πηδήξεις τρέχοντας και να βουτήξεις στο γαλάζιο. Θέλεις να αιωρηθείς στον αέρα σαν άγγελος, να ξαπλώσεις στο χορτάρι και να χαρείς με αυτό τον καταπληκτικό τρόπο την έκσταση. Πέτρα και ουρανός εδώ παντρεύονται. Είναι η αέναη αυγή της αφύπνισης του ανθρώπου», γράφει στα απομνημονεύματά του.

 

Η Αθήνα και η Κρήτη γύρω από ένα πέπλο μυστηρίου

Patricia Highsmith, Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου, μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, Άγρα

Ένα μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από το μυστήριο ενός φόνου, διαδραματίζεται γύρω από την Ελλάδα των αρχών του ’60, ανάμεσα στο καφέ Μπραζίλιαν, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Μουσείο Μπενάκη, την Ομόνοια, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ανάκτορο της Κνωσού.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ