ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 3'
Βοτανικός Κήπος: Μια όαση πρασίνου δίπλα μας

Από δημιουργικές σχολικές εκδρομές μέχρι ρομαντικές βόλτες ανάμεσα σε πανέμορφα φυτά, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους είναι ένας προορισμός που θα σας κάνει να νιώσετε δέος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Ο κήπος ιδρύθηκε το 1951 με βάση το κληροδότημα του Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, ο οποίος μετά τον θάνατό του παραχώρησε την περιουσία του στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα, το 1961 παραχωρήθηκε στο ίδρυμα δασική έκταση 1.860 στρεμμάτων υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας της περιοχής. Το 1975 ο Κήπος άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό.

Το έργο που επιτελεί ο Βοτανικός Κήπος έκτοτε είναι πολύτιμο καθώς όχι μόνο συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά επιπλέον βοηθά στη διατήρηση και προστασία σπάνιων και απειλούμενων φυτών.

Διαθέτει συνολικά περίπου 4000 είδη φυτών (αυτοφυή και ξενικά) και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά στην φυτοθήκη του (herbarium). Παράλληλα, η έκταση αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα και ζώα υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βοτανικού Κήπου, στους χώρους του θα δεις αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, πέρδικες, χελώνες αλλά και αρκετά είδη ψαριών του γλυκού νερού. Τα ζώα αυτά ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και προστατεύονται ώστε να διατηρούνται, να αναπαράγονται και να διατηρούν το οικοσύστημα στην φυσική του ισορροπία.

Η πολύτιμη δράση του Κήπου αποδεικνύεται και από  την παραχώρηση έκτασης στο σωματείο ANIMA – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, ώστε να εντάσσονται ξανά ζώα με προβλήματα στο φυσικό τους περιβάλλον ή να φιλοξενούνται άλλα.

Credits: Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους

Τα 200 περίπου από τα 1.860 στρέμματα του Κήπου είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 4.000 είδη φυτών. Είναι χωρισμένα στα εξής τμήματα: Δενδρώνας, Ανθώνας, Φαρμακευτικά φυτά, Ιστορικά φυτά, Συστηματικό τμήμα, Οικονομικά φυτά, Θερμοκήπιο και Φυτώριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν τα Ιστορικά φυτά τα οποία ανήκουν σε ένα τμήμα που δε συναντάται σε κανένα άλλο Βοτανικό Κήπο στον κόσμο. Εκεί φιλοξενούνται είδη που αναφέρονται στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία ως εμπλεκόμενα σε διάφορους μύθους ή ως αφιερωμένα στους θεούς. Υπάρχουν ακόμη είδη τα οποία οι αρχαίοι συγγραφείς, βοτανικοί ή μη, ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν για διάφορους λόγους οι πρόγονοί μας όπως επίσης και φυτά που αναφέρονται τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Βοτανικός Κήπος
Credits: Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους

Ενδεικτικά, στο συγκεκριμένο τμήμα καλλιεργείται ο νάρθηκας (Ferula communis subsp. communis), στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους, η αφιερωμένη στην Αφροδίτη μυρτιά (Myrtus communis) που με τους κλάδους της η θεά κάλυψε το γυμνό σώμα της όταν βγήκε από τη θάλασσα, καθώς επίσης και η άκανθος (Acanthus spp.), από τα φύλλα της οποίας προήλθε η έμπνευση για τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Ενώ καλλιεργείται ακόμη το κώνειο (Conium maculatum) με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.

Ο κήπος θα μας περιμένει το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσουμε αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου, να περιηγηθούμε ανάμεσα στα χιλιάδες είδη φυτών αλλά και να απολαύσουμε τον καφέ μας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Δείτε επίσης:

Σάββατο πρωί στο κέντρο: Πού θα πάμε για καφέ και φαγητό


Αυτά είναι τα σουβλάκια της Αθήνας που πρέπει να δοκιμάσετε

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ