Το χωριό είναι χτισμένο σε μια κοιλάδα του Ανατολικού Ζαγορίου, αγκαλιασμένο από πυκνά δάση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων και αποτελεί το πιο απομακρυσμένο από όλα τα Ζαγοροχώρια.
Το χαρακτηριστικό του χωριού, που το καθιστά και τόσο εντυπωσιακό, είναι ότι το χωρίζει ο ποταμός Αώος σε δύο οικισμούς. Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό φέρει το όνομα του από τη βοή των ορμητικών νερών του ποταμού.
Η ιστορία του χωριού ξεκινά περίπου από τον 10ο αιώνα, όπου καταγράφονται και οι πρώτες μετακινήσεις στα βουνά της Πίνδου. Γενικά, υπάρχουν διάφορες ιστορικές αναφορές για τη Βοβούσα ανά τα χρόνια. Hightlight: Στη μάχη της Βοβούσας, 3 Νοεμβρίου 1940, το χωριό σταμάτησε τους Αλπινιστές της μεραρχίας Τζούλια, συμβάλλοντας έτσι στη νίκη των Ελλήνων.
Βίτσα: Ένας παραδοσιακός οικισμός που αξίζει να επισκεφθείτε
Αφεθείτε στην ομορφιά του
Το τοπίο θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστο, μιας και εκεί δεσπόζει το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, συνθέτοντας ένα παραμυθένιο σκηνικό. Το γεφύρι, που ουσιαστικά ενώνει τους δύο οικισμούς, χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και πρόκειται για το παλαιότερο εν χρήση γεφύρι του Ζαγορίου, αναγνωρισμένο μάλιστα ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.
Η Βοβούσα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Η πλούσια βλάστηση, τα ορμητικά νερά, τα γραφικά σπιτάκια συνθέτουν έναν υπέροχο προορισμό για αποδράσεις και ξέγνοιαστες στιγμές στη φύση. Εκτός από το πανέμορφο γεφύρι, αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε το 1814.
Το Φεστιβάλ
Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται στην περιοχή ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός ξεχωριστού μέρους, όπως η Βοβούσα. Μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, πεζοπορίες, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και διάφορα ακόμη δρώμενα αφιερωμένα στην προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Αν αγαπάτε τον εναλλακτικό τουρισμό θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για εσάς.
Tip: Τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί επισκέπτες και ντόπιοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη φυσική πισινή που σχηματίζουν τα νερά του ποταμού κάτω από το γεφύρι.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων: Επισκεφθείτε το εντυπωσιακό σπήλαιο