Συνήθως στα οικογενειακά τραπέζια πάντα πρωταγωνιστεί κάποιο κρέας και γενικότερα γεύσεις “βαριές” και λιπαρές. Όμως, οι σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι είναι ένας τρόπος να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στο συνολικό γεύμα αλλά θα εντυπωσιάσετε και τους καλεσμένους σας.
Ποιες είναι όμως οι πιο εύκολες και νόστιμες σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι;
Οι σούπες βελουτέ για το κυριακάτικο τραπέζι αποκτούν νόημα με μια βελουτέ μανιταριών
Τι θα χρειαστείτε: 6 φλιτζάνια φρέσκα λευκά μανιτάρια, 3 κ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού, 2 κ.σ βούτυρο, 3 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 2 κ.σ κονιάκ, 4 φλιτζάνια (ή περισσότερα) γάλα, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, αλάτι & πιπέρι
Η διαδικασία: Ξεφλουδίζετε πολύ προσεκτικά τα μανιτάρια και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ με τον χυμό λεμονιού. Έπειτα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνετε το βούτυρο. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το κονιάκ και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το γάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε την κρέμα μέσα στη σούπα και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη. Αν είναι πολύ ρευστό, αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο γάλα ακόμα. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και μπορείτε να γαρνίρετε με λίγη παρμεζάνα ή και λάδι τρούφας.