Ένας προορισμός που φημίζεται τόσο για τα εντυπωσιακά τοπία που φιλοξενεί όσο και για τη γαστρονομική της παράδοση, η Εύβοια συνδυάζει υπέροχα μια ολοκληρωμένη εμπειρία ταξιδιού.
Ένας τόπος γεμάτος εναλλαγές τοπίων, όπου το βουνό και η θάλασσα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία, συνθέτοντας μοναδικά σκηνικά. Ευλογημένη με εύφορη γη, βουνά και την πολύτιμη θάλασσα, εξυπηρετεί με ευκολία τη μεσογειακή κουζίνα. Γαλακτοκομικά, αγροτικά, αλιευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα
Ξεκινώντας από την κεντρική Εύβοια, στα ορεινά, στο πανέμορφο χωριό της Σέτας, μπορείτε να βγείτε για κυνήγι τρούφας και να μαζέψετε κι άλλα αρωματικά βότανα στο πυκνό δάσος.
Τα χωριά της Δίρφυος εκτός από τα πλούσια βότανα που προσφέρουν είναι γνωστά και για τα παραδοσιακά τους πιάτα. Εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, κοντοσούβλι, τυροπιτάρια και ψωμί, μπιφτέκια μανιταριών και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως γαλατόπιτα και γλυκά του κουταλιού.
Σε μικρή απόσταση από τη Στενή, θα συναντήσετε το χωριό Καμπιά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πεντανόστιμη φάβα για την οποία φημίζεται. | Ανακαλύψτε το όμορφο χωριουδάκι και οργανώστε μια απόδραση στη φύση! |
Αν αγαπάτε τα θαλασσινά, κάντε μια στάση στη Χαλκίδα, για να απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια και όστρακα. Πολλοί επιλέγουν την πόλη για μονοήμερες αποδράσεις από την Αθήνα για ψαρομεζέδες και ούζο πάνω από τη θάλασσα. Ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες η Χαλκίδα είναι γεμάτη ζωντάνια.
Στη γραφική Κύμη για εξαιρετικά σύκα και μπακλαβά
Η γαστρονομική ταυτότητα της Κύμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με υψηλής ποιότητας προϊόντα. Τα αποξηραμένα σύκα είναι υψηλής διατροφικής αξίας και αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Μάλιστα είναι προϊόν ΠΟΠ. Ωστόσο, στην Κύμη, πέρα από εξαιρετικής ποιότητας θαλασσινά, τυριά, τηγανόψωμα και πίτες, θα δοκιμάσετε και τον καλύτερο μπακλαβά που έχετε γευτεί και τα πιο αρωματικά αμυγδαλωτά!
Αν είστε λάτρεις των γλυκών, κάντε μια στάση στην πλατεία του χωριού, όπου θα βρείτε τοπικά μαγαζάκια με ολόφρεσκα παραδοσιακά γλυκά. Hint: Από την Κύμη θα προμηθευτείτε και πρώτης ποιότητας μέλι, από ντόπιους παραγωγούς.
Στα γύρω χωριά, Βίταλα, Μετόχι, Ανδρωνιάνους, τα παραδοσιακά ταβερνάκια προσφέρουν χειμώνα – καλοκαίρι συνταγές με ντόπια υλικά. Επισκεφθείτε τα και ζητήστε φρέσκους μεζέδες και ντόπιο κρασί!
Όσο ταξιδεύουμε προς τα Νότια, οι επιλογές γίνονται όλο και περισσότερες. Στη νότια Εύβοια κυριαρχεί η κτηνοτροφία. Δοκιμάστε εξαιρετικό ανθότυρο και γραβιέρα, κατσικάκι Καρύστου και πεντανόστιμη καρυδόπιτα.
Tip: Αν την επισκεφθείτε, προμηθευτείτε κατά την επιστροφή σας, φρέσκες ντομάτες, κεράσια, μελιτζάνες, όσπρια, σύκα, μέλι, γιαούρτι, ελιές και εξαιρετικό ελαιόλαδο.