Οι εύφορες κοιλάδες της Μεσσηνίας ήταν το στοιχείο που την έκανε να κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια. Από το παγκοσμίως γνωστό λάδι της και τις ελιές, μέχρι σύκα, εσπεριδοειδή, βότανα του Ταϋγέτου και πολλά άλλα. Φυσικά, με τέτοια αγνά προϊόντα, δεν γίνεται να μην είχε δημιουργηθεί η παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας, με συνταγές που κρατάμε αναλλοίωτες μέχρι και σήμερα και σε κάθε μπουκιά μας θυμίζουν αυτόν τον τόπο.
Η παραδοσιακή κουζίνα της Μεσσηνίας: Ντόπιες πρώτες ύλες και πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε
Προϊόντα της περιοχής
Ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών
Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Μερικά εκατομμύρια λιόδεντρα συμμαχούν για να προσφέρουν στην περιοχή εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στον απέραντο ελαιώνα της Μεσσηνίας υπάρχουν 13.500.000-15.000.000 ελαιόδεντρα!