Η ελληνική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τυρί, το οποίο αποθεώνεται σε διάφορες μορφές και σε κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κρήτη, τις Κυκλάδες ως το Μέτσοβο, πάντα βρίσκουμε ξεχωριστές γεύσεις και τεχνοτροπίες στα τυριά. Αυτά είναι τα τυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουμε. Στο κείμενο δεν συμπεριλαμβάνεται η Πελοπόννησος, γιατί έχει γίνει ήδη αφιέρωμα στο τυροκομικό της μεγαλείο!
Αυτά είναι τυριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που όλοι λατρεύουν
Μετσοβόνε
Το μοναδικό καπνιστό τυρί Μετσοβόνε είναι ένα τυρί που όσοι αγαπούν τα καπνιστά, του έχουν ιδιαίτερη αδυναμία. Αν ετοιμάσετε ένα πλατό τυριών, τότε να είστε σίγουροι πως θα είναι το τυρί-πρωταγωνιστής, που θα κλέψει την παράσταση. Ακόμη, με καταγωγή από το Μέτσοβο είναι και ένα άλλο υπέροχο τυρί που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν και αυτό είναι η τοπική παρμεζάνα.