Τη Σερραϊκή κουζίνα θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα απολαυστικό ταξίδι γεύσεων. Τόσο πλούσια και διαφορετική με προέλευση από διαφορετικά μέρη – Μικρά Ασία, Θράκη, Πόντο, Βαλκάνια. Η Σερραϊκή κουζίνα είναι αποτέλεσμα της συνύπαρξης πολλών φυλών μαζί. Τι μπορούμε να δοκιμάσουμε μόλις επισκεφθούμε την περιοχή;
Εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας
Παλαιότερα, το βουβάλι ήταν κυρίως ζώο εργασίας στις Σέρρες. Όταν άρχισε όμως να μειώνεται ο πληθυσμός τους, ο κρεοπώλης Ζέλιος Μπόρας και βουβαλοπαραγωγοί 2ης και 3ης γενιάς από τα γύρω χωριά, σκέφτηκαν να κρατήσουν τους νεροβούβαλους για άλλη χρήση.
Έτσι, σήμερα η περιοχή αριθμεί χιλιάδες βουβάλια και έχει φτιαχτεί και κτηνοτροφικός συνεταιρισμός βουβαλοπαραγωγών Ελλάδας. Λουκάνικα, σουτζουκάκια, σαλάμι και ο περίφημος καβουρμάς από βουβαλίσιο κρέας (το κρεοπωλείο Μπόρας έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον βουβαλίσιο καβουρμά) όχι μόνο έχουν κατακτήσει πολλούς φανατικούς, αλλά έχουν δώσει και ώθηση στον τουρισμό γύρω από τη λίμνη Κερκίνη.