Πολλοί Αθηναίοι αναζητούν τα καλύτερα spot της πόλης για φαγητό το Σαββατοκύριακο. Με αυτές τις προτάσεις που περιλαμβάνουν από ιταλικό, μέχρι καλοψημένες μπριζόλες και μοντέρνες γαστροταβέρνες, είναι βέβαιο πως κανείς δεν θα βρει κάτι που να μην του ταιριάζει.
Alex: the fresh pasta bar
Σε μια όμορφη και ήσυχη πλευρά του Κολωνακίου θα βρείτε το εγχείρημα της Άλεξ Βασιλάτου, η οποία έβαλε όλη της τη τέχνη και το μεράκι στα ζυμαρικά, δημιουργώντας ένα πανέμορφο pasta bar. Το μενού είναι σύμφωνο με τα λαχανικά και τα μυρωδικά της εποχής, καθώς η Άλεξ αποζητά το maximum της γεύσης και του αρώματος κάθε πιάτου. Φημισμένα πιάτα με την υπογραφή της είναι τα κοχυλάκια με μανιτάρια, παρμεζάνα, λάδι και πάστα φρέσκιας μαύρης τρούφας τα οποία θα λατρέψετε. Ωστόσο, αν πετύχετε την εποχή και στο menu δείτε τα ζυμαρικά με πέστο βασιλικού, πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε.
Πού θα το βρείτε; Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
Foodie’s Guide: Ο γύρος της Αθήνας σε 4+1 μακαρονάδες
Το γίδι
Ο ναός του κρέατος της Μεταμόρφωσης είναι ένας χώρος που έχει στοιχεία της κλασικής «χωριάτικης» θα λέγαμε χασαποταβέρνας αλλά φυσικά, με μια εκλεπτυσμένη νότα. Η γκάμα των επιλογών στο μενού είναι ευρεία και ικανοποιεί από τους πιο εκλεπτυσμένους πελάτες που θα προτιμήσουν μια medium rare Tomahawk ή T-bone μέχρι και αυτούς που θέλουν μια γεύση που θα τους ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το κρητικό αντικριστό. Οι λάτρεις του χοιρινού θα απολαύσουν μια καλοψημένη κοπή από χοιρινό iberico ή χοιρινό Mangalitsa.
Για συνοδεία στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες ελληνικές γεύσεις όπως: τραχανάς, φασολάκια, σταμναγκάθι αλλά και ένα από τα αγαπημένα πιάτα του μαγαζιού, οι χειροποίητες μακαρούνες (χειροποίητα μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό κρέατος με λιωμένη μυζήθρα και στάκα).
Πού θα το βρείτε; Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση
ΦΙΤΑ
Στην ανερχόμενη γευστικά περιοχή του Νέου Κόσμου έχει ανοίξει τις πόρτες του από το 2018 το ΦΙΤΑ του Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη, συνιδιοκτητών και chef. Στο ΦΙΤΑ το μενού τυπώνεται καθημερινά και συμπεριλαμβάνει ορισμένα σταθερά πιάτα αλλά, κυρίως, πιάτα που οι chef αποφασίζουν με βάση τις διαθέσιμες πρώτες ύλες της ημέρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η βιωσιμότητα, με όλα τα υλικά να χρησιμοποιούνται στο έπακρο. Πρόκειται για ένα μαγαζί που θα σας εντυπωσιάσει τόσο για τη δημιουργικότητα των πιάτων όσο και με τη σχέση ποιότητας-τιμής.
Πού θα το βρείτε; Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος
Dopios
Το σύγχρονο Ελληνικό μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Χριστόφορου Πέσκια, βρίσκεται στα στενά του Συντάγματος. Στο Dopios, θα απολαύσετε εξαιρετικούς μεζέδες σε δημιουργικές συνταγές, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα. Σαλάτες, φρέσκα θαλασσινά, κρεατικά και φυσικά vegan και vegetarian επιλογές.
Συνοδεύστε τα πιάτα σας με ένα ντόπιο κρασί ή απόσταγμα, που θα απογειώσει τα ελληνικά αρώματα και την παραδοσιακή πρώτη ύλη. Κάτι μεταξύ παράδοσης και διεθνούς γαστρονομίας.
Μη χάσετε τη μελιτζανοσαλάτα, το τζατζίκι avocado, την τρομερή ρεβιθάδα με μανούρι ή τον τραχανά με χαλούμι και καραμελωμένο κουνουπίδι.
Πού θα το βρείτε; Σκουλενίου 1, Αθήνα
Μυρτιά
Στη Μυρτιά θα νιώσετε την φιλοξενία και τη θαλπωρή με τις -παραπάνω από- γενναιόδωρες μερίδες. Κατατάσσεται σίγουρα στις οικογενειακές ταβέρνες και είναι ιδανική για να νιώσετε ζεστασιά από το σπιτικό και παραδοσιακό φαγητό που θα σας προσφέρει. Θα βρείτε πολλά στο menu, αλλά αυτά που πρωταγωνιστούν είναι τα ψητά σχάρας τα οποία είναι ψημένα στην εντέλεια.
Πού θα το βρείτε; Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη
Tre Sorelle
Ειδικά αν βρίσκεστε στο Παγκράτι ή στο Κολωνάκι, αυτό είναι ένα ιδανικό στέκι. Μόλις περάσετε έξω από το Tre Sorelle η υπέροχη αισθητική του θα σας τραβήξει. Έπειτα, η μυρωδιά της φρεσκοψημένης από τον ξυλόφουρνο πίτσας, θα είναι αυτό που θα σας κάνει να το εμπιστευθείτε με τα μάτια κλειστά.
Στο Tre Sorelle θα βρείτε την ναπολιτάνικη πίτσα σε όλο της το μεγαλείο. Από την κλασική μαργαρίτα, την μυρωδάτη tartufo μέχρι και την Cotto e Funghi, όλα όσα θα δοκιμάσετε θα σας μείνουν στη μνήμη ως μία από τις αυθεντικότερες πίτσες της Αθήνας.
Πού θα το βρείτε; Αρχελάου 19, Παγκράτι
Artisanal
Οικίες γεύσεις, σύγχρονες τεχνικές αλλά πρωτίστως ποιοτική πρώτη ύλη από Έλληνες παραγωγούς, συνθέτουν τις δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του chef Δημήτρη Δημητριάδη.
Στο Artisanal είναι σίγουρο πώς δεν θα μπορέσετε μετά το γεύμα σας να διαλέξετε αγαπημένο πιάτο. Όλα τους ξεχωρίζουν τόσο για την ποιότητα όσο και για την άριστη πρώτη ύλη. Δοκιμάστε το αρνάκι γιουβέτσι, σε κοπή ταλιάτας με νερό ντομάτας και κρέμα λιαστής ντομάτας. Μη χάσετε τις γαρίδες Κοιλάδος tartar με πέστο μαϊντανού-άγριου σκόρδου ή τη χορτόπιτα με ζαγορίσιο φύλλο, άγρια χόρτα και vinaigrette με φέτα Βυτίνας.
Πού θα το βρείτε; Ζηρίνη 2, Κηφισιά
Nolan
Το Nolan είναι ένα από τα εστιατόρια που έχουν μια πραγματικά ξεχωριστή προσωπικότητα. Comfort, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, που δεν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία, αλλά πατώντας στην Ελλάδα, έχει επιρροές από παντού, από το street food του Βιετνάμ ή του Πεκίνου μέχρι τα φασολάκια της γιαγιάς.
Τα πιάτα του menu είναι όλα μοναδικά. Από το Nolan Cod Burger (burger με μπακαλιάρο), το ξακουστό πλέον τηγανητό κοτόπουλο που κανείς δεν του αντιστέκεται και πολλά ακόμη που θα σας κάνουν να επιστρέψετε ξανά και ξανά στον υπέροχο αισθητικά χώρο του Nolan.
Πού θα το βρείτε; Βουλής 31, Σύνταγμα
Δείτε επίσης:
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Η απόλυτη έξοδος που συνδυάζει τα πάντα