Υπάρχουν πολλές τροφές με τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κρέας. Είτε αν είμαστε χορτοφάγοι ή vegan, είτε σε κάποια περίοδο νηστείας. Γενικά, καλό είναι να γνωρίζουμε τις φυτικές αυτές πηγές πρωτεΐνης, μιας και είναι ιδιαίτερα υγιεινές επιλογές, μας χορταίνουν και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Το κρέας, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να μην καταναλώνεται συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι γνωστά για την διατροφική τους αξία και καταναλώνονται από τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αρκετά από αυτά υποκαθιστούν και με το παραπάνω τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Τα περισσότερα μάλιστα αποτελούν και σημαντική πηγή σιδήρου και άλλων βιταμινών και φυτικών ινών. Ρεβίθια, φασόλια, φακές, βρείτε τις αγαπημένες συνταγές και εντάξτε τα στη διατροφή σας.
Φυστικοβούτυρο
Το αγαπημένο σε όλους φυστικοβούτυρο, ιδανικό σνακ για πρωινό ή για τις λιγούρες που μας πιάνουν μέσα στη μέρα. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Βρείτε πεντανόστιμους συνδυασμούς για πρωινό, όπως με μέλι, μπανάνα, ή και σε σάντουιτς και απολαύστε το!
Κινόα
Η κινόα ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών και αποτελεί προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές. Ένα από τα σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή που μας προσφέρει η κινόα, είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη.