Η πλούσια γαστρονομία της Μάνης: Όσα πρέπει να δοκιμάσετε

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 14'
Η πλούσια γαστρονομία της Μάνης: Όσα πρέπει να δοκιμάσετε

Η ευρύτερη περιοχή της Μάνης είναι ένας ευλογημένος τόπος που κρύβει μέσα του την ομορφιά ολόκληρης της Ελλάδας. Χωρίζεται στην Ανατολική και Δυτική ή αλλιώς στην Λακωνική και Μεσσηνιακή Μάνη. Αξίζει να γυρίσετε κάθε χωριό και κωμόπολη που βρείτε στον δρόμο σας και να γνωρίσετε αυτή τη μακραίωνη παράδοση.

Λαλάγγια

Αποτελούν για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής παράδοσης και γι’αυτό δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά τις μεγάλες γιορτές.

Τα υλικά για τα λαλάγγια είναι απλά και καθημερινά, δηλαδή αλεύρι, λάδι, ξερή μαγιά και αλάτι. Αφού ζυμωθεί το μείγμα και του δοθεί το κατάλληλο σχήμα, τα λαλάγγια τηγανίζονται. Τρώγονται σκέτα, με τυρί, μέλι, πετιμέζι και σε διάφορες άλλες εκδοχές.

Τραβηχτή μανιάτικη πίτα

Η τραβηχτή πίτα στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης έχει μόνο θαυμαστές. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σκέτη με λίγο τυρί ή ακόμη καλύτερα, με τυρί και χοιρινό καλαμάκι. Η γεύση απλά θα σας μείνει αξέχαστη.

Τα υλικά είναι στην ουσία τα ίδια με τα λαλάγγια αλλά στη τραβηχτή η μαεστρία κρύβεται στο πώς ανοίγεται η πίτα στο τηγάνι.

Οι μανιάτικες δίπλες

Οι δίπλες είναι από τα πιο τραγανά και πλούσια σε γεύση γλυκά. Είναι το παραδοσιακό μανιάτικο γλυκό των γάμων και της χαράς. Η παρασκευή τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ακόμη πιο δύσκολη για κάποιον “πρωτάρη” είναι η διαδικασία του διπλώματος κατά το τηγάνισμα.

Πηγή: Shutterstock

Η τσουχτή μακαρονάδα

Ένα πιάτο που ειδικά για τους μακαρονάδες είναι η απόλυτη απόλαυση. Τα υλικά αυτής της μακαρονάδας είναι απλά και περιλαμβάνουν: τα μακαρόνια, αυγά, ξερή μυζήθρα και φρέσκο βούτυρο. Όσο πιο αγνά και φρέσκα είναι τα υλικά, τόσο πιο πολύ θα σας απογειώσει η γεύση.

Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή, που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι, αρκεί να τσιγαρίσετε σωστά τη μυζήθρα στο βούτυρο και να καβουρδιστεί… όπως της αξίζει!

Γαλατόπιτα Μάνης

Όταν μιλάμε για γαλατόπιτα, απλά δεν υπάρχει καλύτερο γλυκό για να συνοδεύσετε τον καφέ σας. Η πλούσια γεύση της κρέμας είναι κάτι το μοναδικό και αυτό είναι ένα γλυκό που… αναιρεί την πρωτοκαθεδρία της σοκολάτας!

Η συνταγή μοιάζει με το γαλακτομπούρεκο, αλλά βασική διαφορά είναι πως δεν υπάρχει το πάνω φύλλο. Το σημείο που “παίζονται όλα” είναι η κρέμα με το σιμιγδάλι, η οποία πρέπει να γίνει βελούδινη.

Πηγή: Shutterstock

Σύγκλινο και μανιάτικο λουκάνικο

Δυο από τις πιο ξακουστές γεύσεις της Μανιάτικης γης είναι το πεντανόστιμο σύγκλινο και το μανιάτικο λουκάνικο. Το σύγκλινο είναι παστό καπνιστό χοιρινό κρέας, που παρασκευάζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αφού κοπεί σε λωρίδες και μείνει τρεις μέρες στο αλάτι, ύστερα κρεμιέται και καπνίζεται με φασκόμηλο.

Αντίστοιχα και το μανιάτικο λουκάνικο αποτελείται από χοιρινό κρέας, πορτοκάλι, αλάτι, πιπέρι και διάφορα μπαχαρικά και καπνίζεται και αυτό, έως ότου πάρει τα αρώματά του. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε με όποιο τρόπο μπορείτε να φανταστείτε, αλλά ένα must για το σύγκλινο αλλά και το λουκάνικο είναι η στραπατσάδα ή η ομελέτα.

Γουρουνοπούλα

Στη Μεσσηνιακή Μάνη η γουρουνοπούλα είναι από τα δημοφιλέστερα εδέσματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Πρόκειται για ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο στη σούβλα, το οποίο αποκτά μια έξτρα τραγανή πέτσα και μέσα είναι γλυκό και λιώνει στο στόμα.

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ