Όποιος έχει κάνει μια περιήγηση στα χωριά του Πηλίου, σίγουρα έφυγε εντυπωσιασμένος από τις μεστές, ζεστές γεύσεις του βουνού των Κενταύρων. Υπάρχουν μερικές παραδοσιακές συνταγές από το Πήλιο που μπορείτε να φτιάξετε, φέρνοντας μια γεύση από το ταξίδι σας στο σπίτι.
Σπετζοφάι: Η πιο δημοφιλής και αγαπημένη από τις παραδοσιακές συνταγές από το Πήλιο
View this post on Instagram
Μόνο τρία βασικά συστατικά κάνουν αυτόν τον μεζέ απλά μοναδικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε καλό χωριάτικο λουκάνικο (για να απογειώσετε τη συνταγή βρείτε το περίφημο λουκάνικο από το χωριό Σταγιάτες του Πηλίου), ντομάτες στον τρίφτη, αρκετές πράσινες πιπεριές κέρατο και ελαιόλαδο.
Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας
Αφού κόψετε το λουκάνικο σε χοντρές ροδέλες, ανοίγετε τις πιπεριές (κέρατο) στη μέση, αφαιρώντας τα σπόρια. Σοτάρετε το λουκάνικο, το αποσύρετε μόλις πάρει ωραίο χρώμα και μετά σοτάρετε τις πιπεριές. Έπειτα, ρίχνετε τη ντομάτα μαζί με λίγο ελαιόλαδο και αφήνετε να σιγοβράσει. Μετά από 5 λεπτά, προσθέτετε το λουκάνικο και αφήνετε να σιγοβράσει λίγο ακόμη μέχρι να μελώσει.
Ριγανοκεφτέδες
Ένα μέρος σαν το Πήλιο, όπου θα βρείτε τη πιο μυρωδάτη ρίγανη, δεν γίνεται να μην είχε μια τέτοια συνταγή. Για αυτούς τους πανεύκολους κεφτέδες, θα χρειαστείτε πατάτες, λίγο κασέρι, ένα αυγό, πιπέρι, φρέσκα φυλλαράκια ρίγανης και αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα, ζυμώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Κρουστάρια – Πηλιορείτικη πρασόπιτα
Αν αγαπάτε το πράσο, τότε πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε να φτιάξετε κρουστάρια στο σπίτι. Θα χρειαστείτε ένα έτοιμο φύλλο χωριάτικο, 3-4 μεγάλα πράσα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 καρότο, 2 πιπεριές (μια κίτρινη, μια κόκκινη), 2 αυγά, 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη, μισό ματσάκι μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Αρχικά, θα χρειαστεί να σοτάρετε τα λαχανικά και μόλις μαλακώσουν τα αποσύρετε. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και μόλις γίνει αυτό προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το τυρί, τα αυγά και ανακατεύετε.
Παίρνετε ένα φύλλο, το απλώνετε και αυτό που θέλετε να φτιάξετε είναι ένα μεγάλο ρολό πίτας. Επομένως, στρώνετε σε μια άκρη τη γέμιση και την απλώνετε κατά μήκος αυτής της άκρης. Μόλις απλώσετε τη γέμιση, ραντίζετε το υπόλοιπο φύλλο με ελαιόλαδο και τυλίγετε. Σε ένα ταψί απλώνετε τα κρουστάρια είτε ίσια είτε σε κυκλικό σχήμα αν το ταψί είναι στρογγυλό. Μόλις γεμίσετε το ταψί, τα χαράζετε ελαφρώς από πάνω και ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης:
Πήλιο: Τα τοπικά προϊόντα που γεμίζουν τις αποσκευές μας
Γιώργος Μάντικας: Η συλλογή άγριων μανιταριών και τα μυστικά της